Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym |
|
||
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco. | |||
|
|||
Pieczona papryka faszerowana |
|
||
Tagi: papryka pieczona faszerowana Rodzaj dania: dania główne warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
1. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. 2. Ugotować ryż w osolonej wodzie. 3. Dużą cebulę obrać, pokroić na półkrążki. Czosnek posiekać. Ogórki marynowane pokroić na paseczki. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić cebulę, zeszklić przez około 3 minuty. 4. Do cebuli włożyć mięso mielone, smażyć razem około 5-7 minut, następnie dodać ogórki i czosnek, delikatnie przesmażyć. 5. Dodać do farszu przyprawy, zamieszać i zdjąć z ognia. 6. Papryki napełnić farszem, wyłożyć na blachę wysłaną papierem ... | |||
|
|||
Grzanki z jajkiem |
|
||
Tagi: grzanki jajko przekąska Rodzaj dania: dania jarskie przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Jajka ugotować na twardo (15 minut w osolonej wodzie). Ostudzić, obrać ze skorupek i posiekać. 2. Do jajek dodać majonez, pieprz cayenne, posiekany szczypiorek, wymieszać. 3. Bagietkę pokroić skośnie na grubsze kromki. Wyłożyć pastę jajeczną na kromki. 4. Wstawić na blasze do piekarnika i zapiekać około 10 minut. | |||
|
|||
Pizza domowa z kukurydzą, boczkiem, pieczarkami i cebulą |
|
||
Tagi: pizza domowa kukurydza boczek cebula pieczarki ser żółty Rodzaj dania: dania główne fast-food przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Do ciepłego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajko sól, olej), dodać drożdże wymieszane z mlekiem, wyrobić ciasto. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 0.5-1 godzinę. 4. Kukurydzę odsączyć, ser żółty zetrzeć na grubo na tarce. 5. Boczek, obraną cebulę i obrane pieczarki pokroić według upodobań (np. w kostkę) i oddzielnie ... | |||
|
|||
Pieczona papryka zielona z nadzieniem z kolorowych warzyw |
|
||
Tagi: papryka warzywa pieczone Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Paprykowy zestaw z kolorowymi warzywami będzie pyszną przystawką, przekąską wieczorną, a nawet głównym daniem obiadowym. Podawać koniecznie na gorąco... bezpośrednio po upieczeniu. 1. Papryki umyć, przekroić na pół, pozbawić białych błon i gniazd nasiennych. 2. Natrzeć oliwą miąższ każdej połówki wewnątrz i na zewnątrz. 3. Papryki położyć częścią wypukłą do góry (czyli krawędziami w dół) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i podpiec około 1... | |||
|
|||
Tarta cebulowa |
![]() |
||
Tagi: zapiekanki obiad dania główne Rodzaj dania: dania główne dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn. Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Na... | |||
|
|||
Placek ziemniaczany z marchewką |
|
||
Tagi: placek ziemniaczany ziemniaki marchew obiad Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Górny Śląsk i Zagłębie Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Ziemniaki obrać, umyć i drobno zetrzeć na tarce lub w maszynce do mielenia. Drobno zetrzeć również czosnek (po obraniu). 2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na wiórki. 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na oleju. 4. Wymieszać razem starte ziemniaki, czosnek, marchew, cebulę z olejem. 5. Dodać jajka, majeranek, pieprz i sól. Wymieszać dokładnie. 6. Masę ziemniaczaną wyłożyć do dużej blachy wysłanej papierem do pieczenia. 7. Piec około 2 godzin w 180 st. C. Zapiecz... | |||
|
|||
Faszerowane baryłki z cukinii |
|
||
Tagi: cukinia warzywa obiad Rodzaj dania: dania główne przekąski ryby. owoce morza warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: śródziemnomorska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. 2 średnie cukinie wyszorować. Pokroić na kawałki wysokości około 5 cm. Następnie wydrążyć część nasienną za pomocą łyżeczki (pozostawić około 0,5 cm od krawędzi, nie przebijać na wylot. 2. Łosoś wędzony (z tacki) bardzo drobno pokroić. 3. Do miski wyłożyć serek śmietankowy, śmietanę, łososia, kapary, sól, łyżeczkę świeżo startego imbiru. Dokładnie wymieszać. 4. Baryłki z cukinii wyłożyć na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia. 5. Pomidorki cherry pokroić na połówki. 6. Każdą baryłkę f... | |||
|
|||
Kurczak w ananasowej marynacie. |
![]() |
||
Tagi: dania obiadowe grill drób Rodzaj dania: dania główne fast-food mięsa zapiekanki Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: drób |
|||
Wszystkie składniki (poza filetem) wymieszać w dużej misce. W marynacie ułozyć filety z kurczaka, tak żeby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny - idealnie na całą noc. Na rozgrzanym grillu upiec mięso -od czasu do czasu smarując marynatą. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Należy sprawdzac podczas pieczenia czy już jest gotowe. | |||
|
|||
Potrawka z kurczaka w kruchym cieście |
![]() |
||
Tagi: obiad zapiekanki kurczak Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna mięsa potrawy mączne warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: drób |
|||
Ciasto: Mąkę wymieszać z łyżeczką soli i łyżeczką proszku do pieczenia, Dodać kostkę masła i wysiekać. Szybko zagnieść gładki ciasto i odstawić do lodówki. Na maśle podsmażyć pokrojone filety z kurczaka, Dodać cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pomidory drobno pokrojone w kostkę. Smażyć aż sos odparuje. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz oregano. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm. grubości. Nałożyć farsz na jedną stronę ciasta i przykryć pozostałym. Dokładnie zlepi... | |||
|