-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...36
Kurczak w cieście naleśnikowym
Tagi: kurczak kurczak w cieście naleśnikowe ciasto naleśnikowe
Rodzaj dania: dania główne mięsa przekąski
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: drób
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy kurczaka w cieście: w garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Risotto z mięsem, papryką i ogórkiem marynowanym
Tagi: risotto ryż mięso mielone papryka ogórek marynowany obiad
Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
1. Obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. 2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut mieszając. 4. Następnie dodać cebulę i czosnek, wszystko razem zeszklić. 5. Dodać mięso mielone i smażyć około 10-15 minut. 6. Na koniec dodać ogórek konserwowy pokrojony w paseczki. Wymieszać. 7. Do potrawki dołożyć ryż, przyprawy, ketchup. Wszystko przesmażyć szybko na dużym ogniu....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieczona papryka faszerowana
Tagi: papryka pieczona faszerowana
Rodzaj dania: dania główne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
1. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. 2. Ugotować ryż w osolonej wodzie. 3. Dużą cebulę obrać, pokroić na półkrążki. Czosnek posiekać. Ogórki marynowane pokroić na paseczki. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić cebulę, zeszklić przez około 3 minuty. 4. Do cebuli włożyć mięso mielone, smażyć razem około 5-7 minut, następnie dodać ogórki i czosnek, delikatnie przesmażyć. 5. Dodać do farszu przyprawy, zamieszać i zdjąć z ognia. 6. Papryki napełnić farszem, wyłożyć na blachę wysłaną papierem ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieczeń z makaronem rurki
Tagi: makaron mięso
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Makaron gotujemy al dente Sól, pieprz, tłuczone ziele angielskie , suszony tymianek mięso wkładamy do miski, wbijamy do środka 4 jajka, dodajemy podsmażoną cebulę oraz odciśnięte bułki ( namoczone w ciepłym mleku lub mleku z wodą). Całość doprawiamy i pół masy wkładamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej.Układamy kolorowy makaron rurki i przykrywamy druga połowa masy. Pieczeń wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45-60 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak curry
Tagi: kurczak curry Indie
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: indyjska
Rodzaj mięsa: drób
1. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć i posiekać drobno. 2. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć lekko. 3. Piersi umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Dodać przyprawy (curry, imbir, pieprz, kurkuma i garam masala), zalać wodą i mleczkiem kokosowym, wrzucić kostkę rosołową drobiową. 5. Koper umyć, posiekać, dorzucić do garnuszka. 6. Dusić wszystko razem pod przykrycie...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tradycyjne polskie gołąbki
Tagi: gołąbki polska kuchnia obiad kapusta
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Średniej wielkości kapustę umyć pod bieżącą wodą, wykroić głąb (bardzo ostrym nożem, uważać na palce). Zdjąć dwa pierwsze liście z wierzchu i wyrzucić. Kapustę włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby ją zakryła, posolić wodę 1 łyżką. W czasie gdy kapusta jest na ogniu - zająć się przygotowaniem farszu mięsnego. 2. W drugim garnuszku ugotować ryż (może być z torebki), ostudzić. 3. Do dużej miski włożyć mięso mielone wieprzowe, wbić jajko, zetrzeć jedną dużą cebulę (lub dwie mniejsze) na tarce ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Makaron ze szpinakiem
Tagi: Makaron ze szpinakiem
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wege
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dolewamy szklankę mleka i czekamy aż odparuje. Dzięki temu nie będzie w nim czuć goryczy. Dodajemy rozdrobniony czosnek i chwilkę smażymy. Wsypujemy utarty ser i smażymy do momentu jego roztopienia. W osobnym garnku gotujemy makaron. Nakładamy na talerz makaron a na górę szpinak.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lasagne
Tagi: Lasagne
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Farsz : Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając. Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku. Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy. Z 2 minuty smażymy. Makaron : Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian. Ważne żeby ostatnią - górną warstwę ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Skrzydełka kurczaka zapiekane z ziemniakami
Tagi: skrzydełka kurczak ziemniaki pieczone zapiekane
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób
1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części (połówki lub ćwiartki), nakłuć widelcem. Wymieszać z 1 łyżką soli i majerankiem. 2. Skrzydełka kurczaka umyć, osuszyć. 3. Przygotować marynatę z oleju, posiekanego na plasterki czosnku, papryki słodkiej, 1 łyżki soli, pieprzu ziołowego. 4. Skrzydełka kurczaka wymieszać z marynatą. 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, a na nie kurczaka. 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piec około 1,5 godz. Aby zapiec wsz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Postna kapusta z grzybami
Tagi: kapusta grzyby danie postne
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Kaszuby i Żuławy
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować na wolnym ogniu około 1 godzinę. 2. Kapustę wypłukać, odsączyć, drobno pokroić. Wywar (bez grzybów) wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1-1,5 godz. W połowie gotowania dodać 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. 3. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. 4. Dużą cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na oleju. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do k...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW