Kurczak w cieście naleśnikowym |
|
||
Tagi: kurczak kurczak w cieście naleśnikowe ciasto naleśnikowe Rodzaj dania: dania główne mięsa przekąski Rodzaj kuchni: azjatycka Rodzaj mięsa: drób |
|||
Filety z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy kurczaka w cieście: w garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Po... | |||
|
|||
Rolada z kurczaka ze szpinakiem z zielonym sosem |
|
||
Tagi: kurczakszpinak Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: drób |
|||
Mięso rozbijamy tłuczkiem,doprawiamy sola i pieprzem. Nacieramy przyprawą do kurczaka. Szpinak dusimy na oleju.Na mięso smarujemy połowe szpinaku.Zawijamy w roladę.Spinamy wykałaczkami lub owijamy sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Druga połowę szpinaku zagotowac z niewielka ilościa wody.Dodac serek topiony i zmiksowac.Doprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodac jogurtu natur... | |||
|
|||
Pieczeń schabowa z owocami suszonymi |
|
||
Tagi: schabowoce suszone Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Schab rozkrawamy,rozbijamy tłuczkiem.Smarujemy olejem rzepakowym,nacieramy przyprawami.Suszone owoce kroimy na małe kawałki rozkładamy na całym kawałku mięsa.Zwijamy całość w roladę i wpinamy wykałaczki lub patyki do szaszłyków.Układamy w naczynie żaroodporne wysmarowane olejem rzepakowym.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.Na półmisku układamy mix sałat,skrapiamy olejem rzepakowym.Dekorujemy Mikołajami z jajek.Jajka gotujemy na twardo.Z papryki konserwowej robimy cz... | |||
|
|||
MINI ROLADKI Z INDYKA Z PARÓWKĄ |
|
||
Tagi: parówki indyk Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: drób |
|||
Filety umyc,rozbić tłuczkiem do mięsa.Nasmarować przyprawami,ułożyc na filet szpinak.Następnie plasterek żółtego sera i parówkę. Zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami.Tak przygotowane roladki obsmażyc na gorącym tłuszczu z obu stron.Włożyć do garnka,dodac wody i kostkę rosołową i duścić aż mięso będzie miękkie. Smacznego. | |||
|
|||
Karkówka z kurczakiem |
![]() |
||
Tagi: karkówka kurczak Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: drób wieprzowina |
|||
Mięsa myjemy pod bieżącą wodą.Filet kroimy na długie paski obsypujemy przyprawa do kebaba. Karkowkę przekrawamy na pół lecz nie do końca.Obsypujemy przyprawa do kebaba,smarujemy oliwą,solimy ,pieprzymy. W środek wkładamy paski kurczaka,zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy sznurkiem.Tak przygotowane mięso trzymamy około 2-4 godzin w lodówce.Wkładamy do zimnego piekarnika,ustawiając temperaturę do 180 stopni.Pieczemy około 1.5 godziny.Po upieczeniu i wystudzeniu,ściągnięciu sznurka mięso jest gotowe.Zimne p... | |||
|
|||
Kurczak curry |
|
||
Tagi: kurczak curry Indie Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: indyjska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć i posiekać drobno. 2. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć lekko. 3. Piersi umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 4. Dodać przyprawy (curry, imbir, pieprz, kurkuma i garam masala), zalać wodą i mleczkiem kokosowym, wrzucić kostkę rosołową drobiową. 5. Koper umyć, posiekać, dorzucić do garnuszka. 6. Dusić wszystko razem pod przykrycie... | |||
|
|||
Poledwiczki w szynce parmeńskiej. |
![]() |
||
Tagi: poledwiczki Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wołowina |
|||
polędwice oczyścić i pokroić by wyszedł walec posolić i popieprzyć.Gotowy kawałek zawinąć w szynce parmeńskiej Wrzucić na nagrzaną patelnie z olejem. Smażyć z każdej strony jakieś 5 minut po smażeniu wrzucić z patelnią do piekarnika nagrzanego na 200 stopni piec jakieś 5 minut aż będzie odpowiednio wysmażona. SMACZNEGO | |||
|
|||
Skrzydełka kurczaka zapiekane z ziemniakami |
|
||
Tagi: skrzydełka kurczak ziemniaki pieczone zapiekane Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części (połówki lub ćwiartki), nakłuć widelcem. Wymieszać z 1 łyżką soli i majerankiem. 2. Skrzydełka kurczaka umyć, osuszyć. 3. Przygotować marynatę z oleju, posiekanego na plasterki czosnku, papryki słodkiej, 1 łyżki soli, pieprzu ziołowego. 4. Skrzydełka kurczaka wymieszać z marynatą. 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, a na nie kurczaka. 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piec około 1,5 godz. Aby zapiec wsz... | |||
|
|||
Kurczak w pomidorach |
|
||
Tagi: pyszne danie na obiad Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: drób |
|||
Umyte, osuszone porcje kurczaka (w przepisie występują piersi, ale mogą być również udka, nóżki) nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu ,rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą,pieprzem,roztartym w dłoniach tymiankiem,podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.Gdy wino w połowie wyparuje,dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu aż mięs... | |||
|
|||
Kurczakowe kąski |
|
||
Tagi: kurczak obiad Rodzaj dania: dania główne mięsa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1. 2 podwójne filety kurczaka umyć, pozbawić błonek, pokroić na większe kawałki, delikatnie oprószyć solą. 2. W misce rozbić jajko, dodać 2 szczypty soli, zioła prowansalskie, dokładnie wymieszać. 3. Na patelni rozgrzać olej. 4. Każdy kawałek umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. 5. Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. | |||
|