-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12
Kutia podlaska
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Risotto z mięsem, papryką i ogórkiem marynowanym
Tagi: risotto ryż mięso mielone papryka ogórek marynowany obiad
Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
1. Obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. 2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut mieszając. 4. Następnie dodać cebulę i czosnek, wszystko razem zeszklić. 5. Dodać mięso mielone i smażyć około 10-15 minut. 6. Na koniec dodać ogórek konserwowy pokrojony w paseczki. Wymieszać. 7. Do potrawki dołożyć ryż, przyprawy, ketchup. Wszystko przesmażyć szybko na dużym ogniu....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłka faszerowane pęczakiem
Tagi: jabłka kasza
Rodzaj dania: kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z o...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Aromatyczny kuskus z przyprawami
Tagi: kasza kuskus
Rodzaj dania: kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Kaszę kuskus mieszam ze wszystkimi składnikami i zalewam gorącą wodą prosto z czajnika, tak aby woda sięgała na około 1,5 centymetra powyżej kuskusu. Naczynie z kaszą przykrywam talerzykiem i pozostawiam na około 5 minut, aż cały płyn wsiąknie. Następnie zdejmuję talerzyk, mieszam kuskus widelcem i łączę z przyprawami. Kaszę dekoruję natką kolendry i półplastrami pomarańczy. Kuskus podaję zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety z kaszy gryczanej
Tagi: kasza obiad
Rodzaj dania: kasza, ryż
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Białą część pora siekam w cienkie krążki i duszę w rondlu z 2-3 łyżkami wody do miękkości. Cebule obieram, drobno kroję i szklę na 2 łyżkach oleju. Ser żółty ścieram na tartce na dużych oczkach. Ostudzoną kaszę przekładam do dużej miski i miksuję za pomocą blendera, dodaję do tego podsmażoną cebulę, uduszony por, starty ser, dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całość dokładnie wyrabiam. Doprawiam do smaku sol...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryż z polskimi grzybami
Tagi: risotto ryż grzyby suszone
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do pieczeni, ale również zwykłego mięsa czerwonego czy białego. Może też stanowić część wegetariańskiego posiłku. Stosować można różne gatunki ryżu, należy jedynie pamiętać, że czas gotowania może się skrócić lub wydłużyć. Ja zastosowałem zwykły tradycyjnie stosowany w Polsce ryż biały. I prawdziwe polskie, suszone grzyby... 1. Suszone grzyby przepłukać na sicie o drobnych oczkach, wrzucić do miski i zalać wrzątkiem na 30 minut. 2. W garnku o grubym dnie...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wieprzowina z kiełkami na chiński sposób
Tagi: wieprzowina schab kiełki ryż
Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż mięsa
Rodzaj kuchni: chińska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Schab wieprzowy umyć, pokroić w plastry, a następnie w paski. 2. Na patelni (najlepiej głębokiej lub woku) rozgrzać olej sezamowy, wrzucić paski schabu, dodać sos sojowy, gotować około 5 minut na dużym ogniu, dość często mieszając mięso aby zasmażyło się z każdej strony. 3. Kolejno dodać włoszczyznę pokrojoną w paski (może być również mrożona), smażyć wszystko 5 minut. 4. Dodać kiełki fasoli mung oraz kiełki stir fry (mieszanka różnych kiełków: soczewicy, zielonej, soczewicy brązowej, fasoli ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto ryżowe z kokosem
Tagi: ciasta wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
1. Przygotować ryż: W dużym garnku zagotować 4 szkl. mleka. Dodać szkl. ryżu, wanilię, szkl. cukru, cynamon i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godz bez przykrycia. Co jakiś czas sprawdzić czy ryż nie przywiera - i dolać mleka jeśli tak się dzieje. Przestudzić. 2. Żółtka roztrzepać i dodać do ryżu. w misce ubić białka na sztywno. Dodać do ryżu. Dobrze wymieszać. 3. Przygotować spód: mąkę, masło, 1/4 szkl. cukru, wiórki kokosowe oraz otręby owsiane - ciasto wyrobić palcami - taka kru...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pudding ryżowy
Tagi: deser przekąska
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Zagotować mleko z laską wanilii. Kiedy będzie wrzeć wyjąć wanilię przciąć i dodać do mleka same pestki. Na gotujące się mneko wsypać ryż, cukier, cynamon, kardamon i szafran, gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do pucharków, udekorowąc orzeszkami pistacjowymi. Podawać na ciepło ale dobrze smakuje też schłodzony
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wegetariańskie kotleciki ryżowe
Tagi: Obiady Wegetariańskie
Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż
Rodzaj kuchni: wegetariańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Ryż zagotować, a właściwie lekko rozgotować dodając kostkę rosołową. Uwaga, lubi się przypalać. Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, żeby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia. Najlepiej podawać z sosem pieczeniowym ciemnym z torebki. Ewentualnie pomidorowym lub pieczarkowym...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW