-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...35
Tarta z masą z kaszy jaglanej
Tagi: ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Kaszę jaglana płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w mleku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 2 łyżki cukru waniliowego. Gruszki obieramy i gotujemy w syropie (tj, woda, 1/2 szklanki cukru, kilka goździków). W między czasie przygotowujemy ciasto: mąkę siekamy razem z masłem i łyzką cukru. Pod koniec dodajemy zółtka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Kaszę jaglaną wraz z gruszkami miksujmey na gładką masę - jeśli będzie zbyt gęsta to należy dodać trochę wody. Cias...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Łazanki z makiem
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kutia podlaska
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek
Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jaja faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym
Tagi: jaja jajka jajka faszerowane tuńczyk ogórek konserwowy
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przepołowić, wydrążyć żółtka. Połówki białek ułożyć na talerzu. Tuńczyk odcedzić z sosu, dodać do żółtek, wymieszać wszystko z posiekanymi listkami natki pietruszki, drobno posiekanym w kosteczkę ogórkiem konserwowym i majonezem. Z pasty tworzyć kulki i wkładać do wydrążonych białek. Na koniec oprószyć pieprzem mielonym.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śniadaniowy twarożek kanapkowy
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny
Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szybka pasta jajeczna
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka
Rodzaj dania: dania jarskie pasty
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami
Tagi: ciastka orzechy czekolada
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać. 2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać. 3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników. 4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część. 6. Na stolnicy opró...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW