Zapiekana ryba ze szpinakiem |
![]() |
||
Tagi: Zapiekana ryba ze szpinakiem rybam jajko bazylia szpinak Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska |
|||
W naczyniu żaroodpornym układamy filety doprawione solą. Na filety nakładamy szpinak zmieszany z rozdrobnionym czosnkiem, jajkiem i bazylią. Wszystko posypujemy serem. Pieczemy od 25 do 30minut w temperaturze około 200 stopni. | |||
|
|||
Śledź w oleju z cebulą |
|
||
Tagi: śledź olej cebula wigilia Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Filety płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę. Wymoczone filety opłukujemy ponownie w wodzie i suszymy na papierowych ręcznikach. Kroimy na 4 cm kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po 15 sekundach odcedzamy i osączamy na sicie (sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lepiej strawna). W słoiku układamy warstwami cebulę - ś... | |||
|
|||
Śledź w ziołach |
|
||
Tagi: śledź zioła Wigilia Boże Narodzenie Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Przyprawy mieszamy razem (wszystko zmielone, liście laurowe pokrószone na mniejsze części), cebule kroimy w półtalarki. Śledzie płuczemy w wodzie, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje. W naczyniu (słoiku) układamy warstwami śledź, cebula, zioła, skrapiamy octem, zalewamy oliwą (powtarzamy czynność do wykończenia składników. Odstawiamy do przegryzienia, najlepiej do następnego dnia. | |||
|
|||
Jaja faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym |
![]() |
||
Tagi: jaja jajka jajka faszerowane tuńczyk ogórek konserwowy Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przepołowić, wydrążyć żółtka. Połówki białek ułożyć na talerzu. Tuńczyk odcedzić z sosu, dodać do żółtek, wymieszać wszystko z posiekanymi listkami natki pietruszki, drobno posiekanym w kosteczkę ogórkiem konserwowym i majonezem. Z pasty tworzyć kulki i wkładać do wydrążonych białek. Na koniec oprószyć pieprzem mielonym. | |||
|
|||
Pasta z wędzonej makreli |
|
||
Tagi: makrelapasta Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Jajka gotujemy na twardo.Rybę odzielamy od ości i dodajemy starte na tarce jajka.Ogórek i paprykę kroimy w drobną kosteczkę.Szczypiorek siekamy drobno dodajemy do pasty.Solimy,pieprzymy,dodajemy trochę majonezu.Z pasty robimy kulki i układamy na talerzyk ozdabiając grzybkiem z jajka. Z ugotowanego na twardo jajka,odcinamy szerszą górę.Zaparzamy mocną herbatę z kilku torebek.Zanurzamy odcięte jajko w naparze herbacianym i gotujemy około 10 minut.W większą część j... | |||
|
|||
Jajka makrelowe pod duńską pierzynką |
|
||
Tagi: jajka faszerowane makrela sos duński Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne ryby, owoce morza |
|||
1. Jaja ugotować na twardo (15 min.) w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, żółtka wyjąć do miseczki. 2. Makrelę wędzoną obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem i wymieszać razem z żółtkami. 3. Cebulę posiekać bardzo drobno, ogórki marynowane pokroić w drobną kostkę. 4. Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszać z majonezem i pieprzem. Dosolić do smaku. 5. Do jajek nakładać porcje farszu i dekorować sosem duńskim remoulada. Podawać dobrze schłodzone.... | |||
|
|||
Krewetki w sosie słodko-kwaśnym |
![]() |
||
Tagi: krewetki sos słodko-kwaśny Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Krewetki obrać i oczyścić .na patelnie wlać olej i wrzucić pokrojony czosnek ,gdy się trochę wysmaży wrzucić krewetki oblewając je sosem Sweet Chilli.Po 3 minutach smażenia oblać całość sokiem z limonki. SMACZNEGO | |||
|
|||
Krewetki z awokado |
![]() |
||
Tagi: Sałatka doskonała Rodzaj dania: ryby. owoce morza sałatki. surówki Rodzaj kuchni: japońska |
|||
DRESSING : Dwie łyżki majonezu wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.Dodać łyżeczkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Owoc awokado obrać ze skórki,przekroić na pół,wyjąć pestkę, miąższ pokroić na drobne kawałki,włożyć do salaterki i wymieszać z łyżeczką soku z cytryny,aby nie zmienił koloru. Krewetki mrożone oblać wrzątkiem i postawić na ręcznik papierowy by odsączyć je z wody,na rozgrzaną patelnie wrzucić na chwile krewetki i mieszać aż zrumieniają. Do awokado doda... | |||
|
|||
Kostka dorsza po grecku |
|
||
Tagi: ryba dorsz kostka włoszczyzna po grecku obiad Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, gdy zmięknie, dodać włoszczyznę mrożoną, liść laurowy, ziele angielskie, smażyć około 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlać około 150 ml wody, posolić (2-3 szczypty) i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać do warzyw koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 2. Zamrożone kostki z mintaja lekko osolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na patelni na wolny... | |||
|
|||
Ryba tilapia zasmażana w cieście |
|
||
Tagi: ryba smażona w cieście obiad Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Filety rozmrozić (jeśli są mrożone), opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. 2. Oprószyć rybę delikatnie solą. Odłożyć na talerz. 3. Do miski wlać wodę, następnie mieszając wsypywać porcjami mąkę, na koniec dodać jajka - roztrzepać oraz tymianek i wymieszać wszystko dokładnie. 4. Na patelni rozgrzać olej, następnie porcję ryby moczyć w cieście i wykładać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej, później z drugiej strony, na złoty kolor.... | |||
|