-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...28
Tarta z masą z kaszy jaglanej
Tagi: ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Kaszę jaglana płuczemy na sicie, a następnie gotujemy w mleku. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 2 łyżki cukru waniliowego. Gruszki obieramy i gotujemy w syropie (tj, woda, 1/2 szklanki cukru, kilka goździków). W między czasie przygotowujemy ciasto: mąkę siekamy razem z masłem i łyzką cukru. Pod koniec dodajemy zółtka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Kaszę jaglaną wraz z gruszkami miksujmey na gładką masę - jeśli będzie zbyt gęsta to należy dodać trochę wody. Cias...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
sernik lodzia
Tagi: sernik lodzia serniki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
wiaderko sera 1kg ''Vitello'' lub (Mój ulubiony) 2 serki President po 350g (Delikatny ) 11jajek 1. 1/2 kostki margaryny ''kasi'' 2.1/2 szkl. cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1cukier waniliowy lub aromat waniliowy lub inny Margaryne z cukrem długo ucierać na pulchną masę tak by roztarł się cukier ,pózniej stopniowo dodawać po żółtku i po dobrej łyżce serów, pózniej dodać mąkę ziemniaczaną na koniec ubić białka z 1 szkl cukru dodawać stopniowo ubite białka do masy serowej i delika...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Krakers
Tagi: Krakers krówka śmietana jajka mąka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: europejska
Odlewamy 1,5 szklanki mleka. Łączymy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem i roztrzepujemy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Jak się zagotuje dolewamy mleko z mąką i jajkiem. Mieszamy żeby się nie przypaliło. Po ostudzeniu ucieramy z 1 kostką masła. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i dodajemy do śmietany. Studzimy. Układamy warstwami : Krakersy, masę budyniową, krakersy, mleko krówka, krakersy, ubitą śmietanę z żelatyną. Na koniec sypiemy płatkami migdałowym...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pijany Izydor
Tagi: Pijany Izydor ciasto deser masło jajka cukier
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: europejska
MASA ORZECHOWA: 20 dkg orzechów mielonych zalać 1/2 szklanki wódki, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy (15 - 20 minut). MASA KAKAOWA: 3 jajka z 15 dkg cukru ubić na parze - ostudzić, dodać 15 dkg margaryn + 3 łyżki kakao. Utrzeć składniki mikserem - dodać na końcu pianę. 30 minut po upieczeniu ciasto posmarować powidłem śliwkowym.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Rolada z galaretką
Tagi: Rolada z galaretką galaretka cukier jajka żółtko białko
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: europejska
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Studzimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze około 200oC do zarumienienia. Studzimy. Wlewamy galaretkę do ciasta i zawijamy. Chłodzimy w lodówce.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami
Tagi: ciastka orzechy czekolada
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać. 2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać. 3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników. 4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część. 6. Na stolnicy opró...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Staropolski piernik dojrzewający
Tagi: piernik święta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy aż wszystkie składniki się roztopią i połączą, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym masę studzimy. Do chłodnej masy miodowej dodajemy stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczonę w mleku oraz przyprawę, wyrabiamy ręką. Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki i mieć konsystencję dające się rozwałkować. Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na miesiąc czasu by dojrzewało. Tydzień przed ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Cynamonowy wieniec na stół
Tagi: święta cynamon ciasto
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Jajka ze szklanką cukru ubijamy mikserem. Mąkę połączoną z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao dodawać powoli do jajek ubitych z cukrem. Powoli miksować. Dodać olej i miksować. Dorzucić orzechy, rodzynki, wiśnie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanego margaryną prodiża (lub do piekarnika z formą o takim kształcie) i piec ok. 50 minut. Udekorować laskami cynamonu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Świąteczne kruche ciasteczka pomarańczowe
Tagi: święta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy masło roślinne, powinno być bardzo miękkie, najlepiej pokrojone w kostki, rozgniatamy z mąką łyżką tak, żeby powstały takie ‘wiórki'. Potem dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18% i aromat do pieczenia (ilość podana buteleczce), można część zrobić np. z waniliowym i część z pomarańczowym. Ugniatamy porządnie i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować, wykroić foremkami i wkładamy do piekarnika nagrza...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Świąteczny sernik twixowy
Tagi: sernik święta wigilia
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Na spód: Masło rozpuścić. Herbatniki pełnoziarniste (np. Digestive) rozdrobnić bardzo drobno, na piasek, następnie połączyć z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami Twix (50g). Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułożyć na spodzie, dość mocno ugniatając. Schłodzić pół godziny w lodówce. Masa serowa: Mikserem połączyć twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksować aż powstanie gładka masa. Stopn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW