-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1
Lasagne
Tagi: obiad danie główne
Rodzaj dania: dania główne fast-food makarony mięsa potrawy mączne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: cielęcina
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos besz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa z pulpecikami
Tagi: mięsa obiad
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna mięsa zupy
Rodzaj kuchni:
Rodzaj mięsa: cielęcina
Mięso wymieszać z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, pieprzem, imbirem oraz drobno posiekaną dymką. Wyrobić wszystko na gładką masę. Następnie formować niewielkie kulki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zupa: Kapustę pokroić w dość grubą kostkę, następnie ugotować ją do miękkości w bulionie warzywnym. Dodać makaron i gotowąć jeszcze przez ok 5 min. Zupe doprawić solą i pieprzem. Podawać z przygotowanymi wcześniej pulpetami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Parówki w cieście piwnym
Tagi: parówki ciasto piwo
Rodzaj dania: dania główne mięsa przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: cielęcina
Składniki na ciasto(mąka,1 jajko, piwo, szczypta soli) dobrze zmiksować. Smażymy jak naleśniki na dużej patelni. Na pojedynczy naleśnik nakładamy plaster żółtego sera, na nim parówkę a po bokach paski ogórka konserwowego i papryki konserwowej. Zwijamy identycznie jak przy krokietach. Przygotowane naleśniki panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ketchupem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieczeń z Farszem Grzybowym
Tagi: Pieczeń Farsz grzybowy
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Rodzaj mięsa: cielęcina
Grzyby suszone namoczyć 2 godz. w wodzie, ugotować do miękkości. Pokroić w kostkę. Cebule posiekać, pieczarki pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę oraz pieczarki. W misce wymieszać twaróg z grzybami suszonymi, cebulą z pieczarkami, jajkiem, bułką tartą oraz doprawić solą, pieprzem i gałką. Mięso rozkroić i lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć sola i pieprzem. Farsz rozsmarować na mięsie, zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, obsmażyć na oleju, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec 100min. w 200*C, aż...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kimchi Chigae
Tagi: kimchi kapusta pekińska pekinka zupa tofu mięso szczypior mirin
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: azjatycka
Rodzaj mięsa: cielęcina
Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali koreańskiej kapusty kimchi, na którą przepis umieściłem już wcześniej. Sposób przygotowania: Zagotujcie rosołek (dowolność w wyborze rodzaju - ja zawsze robię wieprzowy) w garnku po czym dodajcie do niego kimchi. Duście pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajcie mięso z rosołku, pokrojone w małe kostki tofu, pora (pokrojony ukośnie w plastry) i 2-3 jajka do garnka (jajka po prostu wbijcie i pozwólcie aby ugotowały się w wodzie). Go...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Tagi: Kotlety mielone w sosie pieczarkowym
Rodzaj dania: dania główne sosy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: cielęcina
Kajzerkę moczymy w mleku, cebule siekamy bardzo drobniutko, jajko, wszystkie te składniki dodajemy do mięsa mielonego rozrabiamy i do smaku dosypujemy sól i pieprz. następnie w rękach formujemy podłużne kotleciki następnie po wyrobieniu kotletów obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na patelni na 3 łyżkach oliwy z oliwek (lub jakiegoś innego) sos: pieczarki czyścimy kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, podduszamy dolewamy troszkę wody ok 100 ml troszkę soli i pieprzu. zaprawiamy mąką ok ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Naleśniki podpiekane po węgiersku
Tagi: naleśniki
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna naleśniki
Rodzaj kuchni: węgierska
Rodzaj mięsa: cielęcina
Usmażyć naleśniki. Cebulę zeszklić na smalcu, dodać pokrojone mięso, podsmażyć, dodać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem 15-20 min. Dodać obrany ze skórki i pokrojony pomidor, mieloną paprykę, dusić razem 5 minut. Osączyć na sicie i zmielić. Włożyć do rondla, dodać 2 łyżki śmietany i nieco sosu z duszenia. Dusić 5 min. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć w żaroodpornej formie, zapiekać 10 min (160°C). Przed podaniem polać sosem z reszty śmietany zagotowanej z...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW