-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345...5
Miód z mniszka
Tagi: Mniszek lekarskimiód woda mineralna
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: inne
Zbieramy 1200 główek mniszka lekarskiego. Myjemy kwiaty. Wrzucamy do garnka i gotujemy do momentu zagotowania. Po zagotowaniu odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić. Do soku dodać cukier i gotować przez godzinę na małym ogniu do momentu zgęstnienia.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto korzenne
Tagi: ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: inne
Suche składniki mieszamy razem w misce. Płynne razem z jajkami miksujemy na jednolita masę. Łączymy z mąką i przyprawami. Przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 min. Trzeba sprawdziś patyczkiem czy jest juz upieczone.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Rolada szpinakowa
Tagi: Szpinak rolada łosoś jajka
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: inne
Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić. Ser wymieszać z koperkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na "szpinakowym " cieście. Na wierzch położyć łososia. Zrolować i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Karnawałowe Tosty Róże
Tagi: szynkaserróże
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: inne
Ciasto kroimy na paski szerokosci 4 cm. Paski smarujemy keczupem. Układamy na przemian wędlinę i ser pokrojone w półplasterki stroną zaokrągloną do góry.Tak aby wędlina i ser lekko na siebie zachodziły. Dół ciasta zwijamy do góry i zawijamy w rulonik tworząc różyczkę. Tak przygotowane tosty wkładamy do formy na muffiny i do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 15 minut. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bakaliowiec
Tagi: desery wypieki ciasta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: inne
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach. Ciasto rozwałkowujemy. przekłada...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Nadziany piernik
Tagi: ciasta wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: inne
Masło cukier, mieszankę owoców suszonych (figi, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka itp.) - przesiekać owoce jeśli są większe - oraz sok z pomarańczy i otarta z niej skórkę a także skórkę cytrynową oraz brandy, podgrzać na patelni aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mieszankę rożnych orzechów oraz migdały uprażyć na suchej patelni. Jajka roztrzepać dodać do przestudzonego masła z cukrem i owocami, dodać tez orzechy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiać do masy. Porządnie wymi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto ryżowe z kokosem
Tagi: ciasta wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: inne
1. Przygotować ryż: W dużym garnku zagotować 4 szkl. mleka. Dodać szkl. ryżu, wanilię, szkl. cukru, cynamon i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godz bez przykrycia. Co jakiś czas sprawdzić czy ryż nie przywiera - i dolać mleka jeśli tak się dzieje. Przestudzić. 2. Żółtka roztrzepać i dodać do ryżu. w misce ubić białka na sztywno. Dodać do ryżu. Dobrze wymieszać. 3. Przygotować spód: mąkę, masło, 1/4 szkl. cukru, wiórki kokosowe oraz otręby owsiane - ciasto wyrobić palcami - taka kru...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kasza jaglana
Tagi: Kasza jaglana
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: inne
kaszę należy odmierzyć i wypłukać w wodzie, następnie nalewamy wody do garnka ok 1litra wrzucamy kostkę i gotujemy do gorącej wody wrzucamy kaszę jeszcze ok 5 minut trzymamy na małym ogniu następnie nakrywamy pokrywką i odstawiamy i w zależności od możliwości kuchennych można: 1) wstawić do ciepłego piekarnika na 20 minut aby kasza doszła tem w piekarniku ok 150 C 2) owinąć ręcznikiem i odstawić na ok 30 minut 3) ja osobiście owijam w folię aluminiową i odstawiam na ok 30 minut Kasza podc...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jajka nadziewane
Tagi: przystawki jajka
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: inne
Jajka Ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Złołtka przełożyć do miseczki. Dodać majonez i przyprawy. Ugnieść widelcem lub innym przyrządem na gładką masę. Masą napełnoć szprycę i do każdego białka nałożyć masy żółtkowej. Podawać jako przekąskę.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Cannelloni ze szpinakiem z ciasta naleśnikowego
Tagi: dania główne obiad
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie naleśniki potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: inne
Z mąki, mleka, jajek, i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić żeby odpoczęło. Na patelni rozgrzać masło, dodać 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Do tego dorzucić szpinak i dusić do odparowania wody. dodać pokruszoną fetę oraz doprawić pieprzem. Sos pomidorowy: Pozostały czosnek przecisnąć przez praske i podsmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ok 1 łyżeczki oregano. Smażyć cienkie naleśniki. Na każdy nałożyć trochę farszu s...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW