Śledź w oleju z cebulą |
|
||
Tagi: śledź olej cebula wigilia Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Filety płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę. Wymoczone filety opłukujemy ponownie w wodzie i suszymy na papierowych ręcznikach. Kroimy na 4 cm kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po 15 sekundach odcedzamy i osączamy na sicie (sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lepiej strawna). W słoiku układamy warstwami cebulę - ś... | |||
|
|||
Śledź w ziołach |
|
||
Tagi: śledź zioła Wigilia Boże Narodzenie Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Przyprawy mieszamy razem (wszystko zmielone, liście laurowe pokrószone na mniejsze części), cebule kroimy w półtalarki. Śledzie płuczemy w wodzie, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje. W naczyniu (słoiku) układamy warstwami śledź, cebula, zioła, skrapiamy octem, zalewamy oliwą (powtarzamy czynność do wykończenia składników. Odstawiamy do przegryzienia, najlepiej do następnego dnia. | |||
|
|||
Jaja faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym |
![]() |
||
Tagi: jaja jajka jajka faszerowane tuńczyk ogórek konserwowy Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Jaja ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przepołowić, wydrążyć żółtka. Połówki białek ułożyć na talerzu. Tuńczyk odcedzić z sosu, dodać do żółtek, wymieszać wszystko z posiekanymi listkami natki pietruszki, drobno posiekanym w kosteczkę ogórkiem konserwowym i majonezem. Z pasty tworzyć kulki i wkładać do wydrążonych białek. Na koniec oprószyć pieprzem mielonym. | |||
|
|||
Śledzie w śmietanie |
![]() |
||
Tagi: śledzie Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Śledzie moczymy w wodzie około 5 godzin, co godzinę zmieniając wodę. Odcedzić i pokroić filety. Cebulę pokroić na drobno i wymieszać z filetami, zostawić razem na godzinę. Zalać filety i cebulę śmietaną i wymieszać. | |||
|
|||
Jajka makrelowe pod duńską pierzynką |
|
||
Tagi: jajka faszerowane makrela sos duński Rodzaj dania: dania jarskie przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Jaja ugotować na twardo (15 min.) w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, żółtka wyjąć do miseczki. 2. Makrelę wędzoną obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem i wymieszać razem z żółtkami. 3. Cebulę posiekać bardzo drobno, ogórki marynowane pokroić w drobną kostkę. 4. Wszystkie składniki farszu dobrze wymieszać z majonezem i pieprzem. Dosolić do smaku. 5. Do jajek nakładać porcje farszu i dekorować sosem duńskim remoulada. Podawać dobrze schłodzone.... | |||
|
|||
Krewetki w sosie słodko-kwaśnym |
![]() |
||
Tagi: krewetki sos słodko-kwaśny Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Krewetki obrać i oczyścić .na patelnie wlać olej i wrzucić pokrojony czosnek ,gdy się trochę wysmaży wrzucić krewetki oblewając je sosem Sweet Chilli.Po 3 minutach smażenia oblać całość sokiem z limonki. SMACZNEGO | |||
|
|||
Koreczki z melonem, serem pleśniowym, łososiem, rukolą i papryką |
|
||
Tagi: koreczki przekąska melon ser pleśniowy łosoś rukola papryka Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Melon dobrze dojrzały (musi być słodkawy) przepołowić, wydrążyć, obrać i pokroić na kawałki. 2. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić na kawałki. 3. Rukolę przepłukać, osuszyć. 4. Na wykałaczki nadziewać kawałki melona, łososia, sera pleśniowego (pokrojonego w kostkę), listków rukoli i kawałki papryki. | |||
|
|||
Kostka dorsza po grecku |
|
||
Tagi: ryba dorsz kostka włoszczyzna po grecku obiad Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju, gdy zmięknie, dodać włoszczyznę mrożoną, liść laurowy, ziele angielskie, smażyć około 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podlać około 150 ml wody, posolić (2-3 szczypty) i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodać do warzyw koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 2. Zamrożone kostki z mintaja lekko osolić, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na patelni na wolny... | |||
|
|||
Ryba tilapia zasmażana w cieście |
|
||
Tagi: ryba smażona w cieście obiad Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Filety rozmrozić (jeśli są mrożone), opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. 2. Oprószyć rybę delikatnie solą. Odłożyć na talerz. 3. Do miski wlać wodę, następnie mieszając wsypywać porcjami mąkę, na koniec dodać jajka - roztrzepać oraz tymianek i wymieszać wszystko dokładnie. 4. Na patelni rozgrzać olej, następnie porcję ryby moczyć w cieście i wykładać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej, później z drugiej strony, na złoty kolor.... | |||
|
|||
Ryba po grecku z marchewką |
|
||
Tagi: ryba po grecku marchew danie obiadowe Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Wielkopolska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Rybę rozmrozić, filety - jeśli są duże to każdy (w zależności od jego wielkości) przekroić na 2 części. 2. Oprószyć filety z każdej strony ziołami prowansalskimi i solą, a następnie opanierować mąką. 3. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie paski (zapałki). 4. Na patelni rozgrzać olej (nie całość, pokryć jedynie dno patelni) i każdy filet smażyć z obu stron na małym ogniu, po usmażeniu odłożyć na półmisek. Po usmażeniu każdej partii dolewać oleju. 5. Po usmażeniu na tym samym oleju smażyć mar... | |||
|