-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

12345678...26
Łazanki z makiem
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wege
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kutia podlaska
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: wege
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek
Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wege
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śniadaniowy twarożek kanapkowy
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny
Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wege
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szybka pasta jajeczna
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka
Rodzaj dania: dania jarskie pasty
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wege
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wege
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: wege
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Świąteczne kruche ciasteczka pomarańczowe
Tagi: święta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: wege
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy masło roślinne, powinno być bardzo miękkie, najlepiej pokrojone w kostki, rozgniatamy z mąką łyżką tak, żeby powstały takie ‘wiórki'. Potem dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18% i aromat do pieczenia (ilość podana buteleczce), można część zrobić np. z waniliowym i część z pomarańczowym. Ugniatamy porządnie i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować, wykroić foremkami i wkładamy do piekarnika nagrza...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami
Tagi: pierogikapustagrzyby
Rodzaj dania: pierogi
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: wege
Z podanych składników zarobić ciasto. Kapustę kiszona wypłukać i ugotować. Grzyby wcześniej namoczyć,wypłukać. Ugotować razem z kapustą. Odcedzić,wycisnać ,pokroic drobno. Dodać sól ,pieprz. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładac farsz z kapusty.Zalożyć na górze zakładkę na farsz a następnie zakładać na przemian tak jak byśmy zaplatali warkocz. Na końcu ścisnać ciasto.Gotować aż do wyplynięcia pierogów na wierzch.Polać roztopionym masłem i posypac kolorowym...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kapuśniaczki z twarogowego ciasta
Tagi: kapusta bułeczki przekąska twaróg ciasto
Rodzaj dania: dania jarskie kanapki pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Roztocze
Rodzaj mięsa: wege
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową, jogurt grecki oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Farsz: Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w dro...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW