Carpaccio z buraka z fetą |
![]() |
||
Tagi: carpaccio burak Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
1. Buraki najlepiej upiec, niby można ugotować, ale podczas pieczenia zyskują ciekawszego, słodkawego aromatu. Wystarczy je zawinąć w folię aluminiową i piec 60 minut w 180-200 C. Potem ostudzić i obrać. 2. Pokroić na cienkie plastry, ewentualnie zetrzeć na plastry na odpowiedniej tarce. 3. Rukolę umyć, odsączyć, ułożyć na półmisku. 4. Rozłożyć plastry buraka. 5. Fetę pokruszyć albo pokroić w kostkę, wyłożyć na półmisek. 6. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni (bez dodatku oliwy), po ostudzeniu... | |||
|
|||
Łazanki z makiem |
|
||
Tagi: łazanki Podlasie podlaskie łazanki podlaskie mak łazanki z makiem Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: wege |
|||
Z przesianej mąki, jajek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 placki, każdy rozwałkowujemy w miarę cienko, pozostawiamy do przesuszenia. Kroimy w paski o szerokości 2 cm i w poprzek na kwadraciki. Łazanki gotujemy w osolonej wodzie (partiami), wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Masę makową mieszamy z rozpuszczonym miodem, a następnie z łazankami. Można dodatkowo podawać z posikanymi orzechami (włoskimi, laskowymi, migdałami), ro... | |||
|
|||
Kutia podlaska |
|
||
Tagi: kutia wigilia potrawa świąteczna Podlasie kutia podlaska Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna Rodzaj mięsa: wege |
|||
Pęczak przepłukujemy zimną wodą na durszlaku. Zagotowujemy odpowiednią ilość wody lekko osolonej, pamiętając, że pęczak spęcznieje (lepiej dodać więcej wody niż za mało, bo kasza będzie zbyt kleista). Do gotującej się wody wsypujemy pęczak i gotujemy do momentu, aby nie był zbyt miękki. Gotowa świąteczna masa makowa do kutii powinna zawierać rodzynki, orzechy włoskie i migdały (lekko rozdrobnione ale nie za drobno), wszystkie składniki mieszamy z makiem, na koniec dodajemy rozpuszczony miód ... | |||
|
|||
Bagietka zapiekana z masłem czosnkowym |
|
||
Tagi: bagietka zapiekana masło masło czosnkowe czosnek Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo przekąski zapiekanki Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Kostkę masła pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stało się lekko miękkie. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać - przeciskać (przy użyciu widelca) masło, czosnek, posiekane listki natki pietruszki i szczyptę soli. Bagietkę naciąć na kronki (nie przecinać do końca), między nacięcia smarować masełkiem. Piec w piekarniku przy temp. 180 st. przez 10-12 minut. Podawać na gorąco. | |||
|
|||
Śniadaniowy twarożek kanapkowy |
![]() |
||
Tagi: twarożek ser biały szczypior kanapka kanapkowy wiosenny Rodzaj dania: dania jarskie pasty przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Dobrze schłodzony twarów (z kostki lub ser twarogowy klinek) rozdrobnić widelcem, dodać posiekany szczypiorek i posolić do smaku. | |||
|
|||
Szybka pasta jajeczna |
![]() |
||
Tagi: pasta jajeczna jajko jajo pasta jajeczna bagietka Rodzaj dania: dania jarskie pasty Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek po umyciu siekamy drobno. Mieszamy szczypior z jajkami, majonezem i jogurtem naturalnym, doprawiamy pieprzem. Najlepiej smakuje rano do chrupiących bagietek. | |||
|
|||
Surówka z rukoli, jabłka i marchwii |
![]() |
||
Tagi: surówka sałatka marchew rukola jabłko Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Rukolę opłukać i osuszyć. Marchew (2 średnie) i jabłka (2 średnie) obrać. Jabłka pokroić w kawałeczki (po wydrążeniu), marchew zetrzeć na drobnej tarce. Składniki wymieszać. Sos przygotować mieszając oliwę, ocet jabłkowy z przyprawami. Podawać lekko schłodzoną bezpośrednio po zrobieniu. | |||
|
|||
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi |
|
||
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu. | |||
|
|||
Świąteczne kruche ciasteczka pomarańczowe |
![]() |
||
Tagi: święta ciasteczka Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: wege |
|||
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy razem. Dodajemy masło roślinne, powinno być bardzo miękkie, najlepiej pokrojone w kostki, rozgniatamy z mąką łyżką tak, żeby powstały takie ‘wiórki'. Potem dodajemy 4 żółtka, 2 łyżki śmietany 18% i aromat do pieczenia (ilość podana buteleczce), można część zrobić np. z waniliowym i część z pomarańczowym. Ugniatamy porządnie i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie należy ciasto rozwałkować, wykroić foremkami i wkładamy do piekarnika nagrza... | |||
|
|||
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami |
|
||
Tagi: pierogikapustagrzyby Rodzaj dania: pierogi Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: wege |
|||
Z podanych składników zarobić ciasto. Kapustę kiszona wypłukać i ugotować. Grzyby wcześniej namoczyć,wypłukać. Ugotować razem z kapustą. Odcedzić,wycisnać ,pokroic drobno. Dodać sól ,pieprz. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładac farsz z kapusty.Zalożyć na górze zakładkę na farsz a następnie zakładać na przemian tak jak byśmy zaplatali warkocz. Na końcu ścisnać ciasto.Gotować aż do wyplynięcia pierogów na wierzch.Polać roztopionym masłem i posypac kolorowym... | |||
|