Miód z mniszka |
![]() |
||
Tagi: Mniszek lekarskimiód woda mineralna Rodzaj dania: przetwory Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: inne |
|||
Zbieramy 1200 główek mniszka lekarskiego. Myjemy kwiaty. Wrzucamy do garnka i gotujemy do momentu zagotowania. Po zagotowaniu odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić. Do soku dodać cukier i gotować przez godzinę na małym ogniu do momentu zgęstnienia. | |||
|
|||
Ciasto korzenne |
![]() |
||
Tagi: ciasta Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie kuchnia regionalna Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: inne |
|||
Suche składniki mieszamy razem w misce. Płynne razem z jajkami miksujemy na jednolita masę. Łączymy z mąką i przyprawami. Przelewamy do natłuszczonej foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 min. Trzeba sprawdziś patyczkiem czy jest juz upieczone. | |||
|
|||
Rolada szpinakowa |
![]() |
||
Tagi: Szpinak rolada łosoś jajka Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: inne |
|||
Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić. Ser wymieszać z koperkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na "szpinakowym " cieście. Na wierzch położyć łososia. Zrolować i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na 2 godziny do lodówki. | |||
|
|||
Karnawałowe Tosty Róże |
![]() |
||
Tagi: szynkaserróże Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: inne |
|||
Ciasto kroimy na paski szerokosci 4 cm. Paski smarujemy keczupem. Układamy na przemian wędlinę i ser pokrojone w półplasterki stroną zaokrągloną do góry.Tak aby wędlina i ser lekko na siebie zachodziły. Dół ciasta zwijamy do góry i zawijamy w rulonik tworząc różyczkę. Tak przygotowane tosty wkładamy do formy na muffiny i do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 15 minut. Smacznego. | |||
|
|||
Bakaliowiec |
![]() |
||
Tagi: desery wypieki ciasta ciasteczka Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: inne |
|||
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach. Ciasto rozwałkowujemy. przekłada... | |||
|
|||
Nadziany piernik |
![]() |
||
Tagi: ciasta wypieki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Bieszczady Rodzaj mięsa: inne |
|||
Masło cukier, mieszankę owoców suszonych (figi, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka itp.) - przesiekać owoce jeśli są większe - oraz sok z pomarańczy i otarta z niej skórkę a także skórkę cytrynową oraz brandy, podgrzać na patelni aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mieszankę rożnych orzechów oraz migdały uprażyć na suchej patelni. Jajka roztrzepać dodać do przestudzonego masła z cukrem i owocami, dodać tez orzechy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiać do masy. Porządnie wymi... | |||
|
|||
Ciasto ryżowe z kokosem |
|
||
Tagi: ciasta wypieki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kasza, ryż Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: inne |
|||
1. Przygotować ryż: W dużym garnku zagotować 4 szkl. mleka. Dodać szkl. ryżu, wanilię, szkl. cukru, cynamon i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godz bez przykrycia. Co jakiś czas sprawdzić czy ryż nie przywiera - i dolać mleka jeśli tak się dzieje. Przestudzić. 2. Żółtka roztrzepać i dodać do ryżu. w misce ubić białka na sztywno. Dodać do ryżu. Dobrze wymieszać. 3. Przygotować spód: mąkę, masło, 1/4 szkl. cukru, wiórki kokosowe oraz otręby owsiane - ciasto wyrobić palcami - taka kru... | |||
|
|||
Kasza jaglana |
|
||
Tagi: Kasza jaglana Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Mazowsze Rodzaj mięsa: inne |
|||
kaszę należy odmierzyć i wypłukać w wodzie, następnie nalewamy wody do garnka ok 1litra wrzucamy kostkę i gotujemy do gorącej wody wrzucamy kaszę jeszcze ok 5 minut trzymamy na małym ogniu następnie nakrywamy pokrywką i odstawiamy i w zależności od możliwości kuchennych można: 1) wstawić do ciepłego piekarnika na 20 minut aby kasza doszła tem w piekarniku ok 150 C 2) owinąć ręcznikiem i odstawić na ok 30 minut 3) ja osobiście owijam w folię aluminiową i odstawiam na ok 30 minut Kasza podc... | |||
|
|||
Jajka nadziewane |
![]() |
||
Tagi: przystawki jajka Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: Galicja Rodzaj mięsa: inne |
|||
Jajka Ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Złołtka przełożyć do miseczki. Dodać majonez i przyprawy. Ugnieść widelcem lub innym przyrządem na gładką masę. Masą napełnoć szprycę i do każdego białka nałożyć masy żółtkowej. Podawać jako przekąskę. | |||
|
|||
Cannelloni ze szpinakiem z ciasta naleśnikowego |
![]() |
||
Tagi: dania główne obiad Rodzaj dania: dania główne dania jarskie naleśniki potrawy mączne warzywa Rodzaj kuchni: fusion Rodzaj mięsa: inne |
|||
Z mąki, mleka, jajek, i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić żeby odpoczęło. Na patelni rozgrzać masło, dodać 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Do tego dorzucić szpinak i dusić do odparowania wody. dodać pokruszoną fetę oraz doprawić pieprzem. Sos pomidorowy: Pozostały czosnek przecisnąć przez praske i podsmażyć na maśle. Dodać pomidory i dusić do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec dodać ok 1 łyżeczki oregano. Smażyć cienkie naleśniki. Na każdy nałożyć trochę farszu s... | |||
|