-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1...678910111213...155
Tradycyjne polskie gołąbki
Tagi: gołąbki polska kuchnia obiad kapusta
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Średniej wielkości kapustę umyć pod bieżącą wodą, wykroić głąb (bardzo ostrym nożem, uważać na palce). Zdjąć dwa pierwsze liście z wierzchu i wyrzucić. Kapustę włożyć do garnka i zalać zimną wodą tak, aby ją zakryła, posolić wodę 1 łyżką. W czasie gdy kapusta jest na ogniu - zająć się przygotowaniem farszu mięsnego. 2. W drugim garnuszku ugotować ryż (może być z torebki), ostudzić. 3. Do dużej miski włożyć mięso mielone wieprzowe, wbić jajko, zetrzeć jedną dużą cebulę (lub dwie mniejsze) na tarce ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałata z jajem
Tagi: sałata jajo jajko zielona sałatka
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, ostudzić i pokroić w kostkę. 2. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na porcje. 3. Przygotować sos: wymieszać olej, ocet jabłkowy, cukier, pieprz i sól czosnkową. 4. Natkę posiekać drobno. 5. Wymieszać wszystkie składniki, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Marynowane kurki
Tagi: Grzyby
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Kurki czyścimy, myjemy,odcinamy z nich nóżki.razem z cebulą układamy w słoikach.Zalewamy woda z octem,cukrem i solą.Zakręcamy.Gotujemy około 10 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Marynowane rydze
Tagi: Grzyby
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Rydze myjemy,odcinamy nóżki.Układamy z cebulą w słoikach.Zalewamy woda z octem,cukrem i solą.Zakręcamy.Pasteryzujemy około 10 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ogórki konserowe
Tagi: Ogórki
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Do słoika wkładamy cebule, czosnek,marchew,liście laurowe,ziele angielskie,gorczycę,chrzan i koper.Następnie układamy ogórki.Zalewamy zalewą w skład której wchodzi woda,cukier,sól i ocet 10%.Gotujemy około 10 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kapusta kiszona
Tagi: Kapusta
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Kapustę szatkujemy.Marchew trzemy na tarce,mieszamy i dodajemy soli.Ugniatać i wycisnąć sok.Wkładamy do garnka i na górę kładziemy kamień.Przykrywamy wszystko ściereczką.Zostawiamy na 5-7 dni.Po upływie tego czasu przekładamy kapustę do słoików.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kompot z truskawek
Tagi: Kompot
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Do wody wsypujemy cukier.Gotujemy.Dodajemy truskawki i czekamy na ponowne zagotowanie.Po zagotowaniu czekamy aż wszystko wystygnie.Potem przelewamy wszystko do słoików.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ogórki z selerem konserwowym
Tagi: Ogórki
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Pokroić ogórki,seler i cebulę.Zalać 9 szklankami wody,1 szklanką soli i zostawić na 1,5 godziny. Zalać zalewa składającą się z 3 szklanek wody,2 szklanek cukru,1,5 szklanki octu, 1 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczki ziela angielskiego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka amerykańska
Tagi: Sałatka
Rodzaj dania: przetwory sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: europejska
Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą solną w skład której wchodzi 8 szklanek wody,1 szklanka soli,3łodygi selera naciowego.Odstawić na 3 godziny.Odcedzić i układać w słoikach.Cebulę i paprykę pokroić i dodać do ogórków.Pasteryzować 10 minut.Zalać zagotowaną, zimną zalewą w skład której wchodzą 4 szklanki wody,2 szklanki octu,łyżka ziela angielskiego,3 szklanki cukru i 1 łyżeczka przyprawy curry.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ogórki kiszone
Tagi: Ogórki
Rodzaj dania: przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Czosnek,chrzan i koper wrzucić do słoika.Następnie poukładać w nim ogórki i zalać słoną wodą.Na litr wody-łyżka soli.Szczelnie zakręcić i odstawić do ukiszenia.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW