Placek ze sliwkami |
![]() |
||
Tagi: Placek Rodzaj dania: desery Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Białka ubić z cukrem na pianę,dodawać po 1 żółtku.Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.Margarynę rozpuścić i dodać do masy.Wymieszać i ułożyć śliwki.Piec od 40 minut do godziny w temperaturze 170 stopni. | |||
|
|||
Zupka Cygańska |
|
||
Tagi: Zupa Rodzaj dania: zupy Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Warzywa zetrzeć na dużych oczkach, por pokroić, gotować ok 15min.Na patelni podsmażyć cebulę i dodać do zupy, następnie podsmażyć papryki pokrojone na kawałeczki razem z Vegetą, dodać do zupy.Pokroić kiełbasę na plasterki, podsmażyć i dodać do zupy.Dodać starte ziemniaki,po ich ugotowaniu dodać przecier pomidorowy i pół łyżeczki chilli,może być tez papryka ostra.Dodać sól,pieprz,posypać posiekaną natką pietruszki. | |||
|
|||
Makaron ze szpinakiem |
![]() |
||
Tagi: Makaron ze szpinakiem Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Szpinak rozmrażamy na patelni. Dolewamy szklankę mleka i czekamy aż odparuje. Dzięki temu nie będzie w nim czuć goryczy. Dodajemy rozdrobniony czosnek i chwilkę smażymy. Wsypujemy utarty ser i smażymy do momentu jego roztopienia. W osobnym garnku gotujemy makaron. Nakładamy na talerz makaron a na górę szpinak. | |||
|
|||
Naleśniki z pieczarkami, cenulą i serem |
![]() |
||
Tagi: Naleśniki z pieczarkami cenulą i serem ser pieczarki naleśnik Rodzaj dania: naleśniki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Mąkę, wodę, mleko i jajka mieszamy razem do momentu aż nie będzie grudek. Dodajemy sól i cukier. Smażymy aż uzyskają złocisty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku. Na tarce trzemy ser. Do środka naleśników wkładamy farsz i wsypujemy ser. Zawijamy. Wkładamy do piekarnika na 20 minut żeby ser się stopił. | |||
|
|||
Zupa szparagowa |
![]() |
||
Tagi: Zupa szparagi włoszczyzna ziemniaki Rodzaj dania: zupy Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Do garnka z wodą wrzucamy żeberka i je gotujemy około 20 minut. Fasolkę szparagową myjemy i kroimy w kawałki. Wrzucamy do całości. Dodajemy włoszczyznę, pierś z kurczaka i ziemniaki - gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pietruszkę, doprawiamy Vegetą i solą. | |||
|
|||
Krewetki w sosie słodko-kwaśnym |
![]() |
||
Tagi: krewetki sos słodko-kwaśny Rodzaj dania: ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
Krewetki obrać i oczyścić .na patelnie wlać olej i wrzucić pokrojony czosnek ,gdy się trochę wysmaży wrzucić krewetki oblewając je sosem Sweet Chilli.Po 3 minutach smażenia oblać całość sokiem z limonki. SMACZNEGO | |||
|
|||
Puree Marchewkowe |
![]() |
||
Tagi: marchew Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Marchewkę obrać i ugotować po ugotowaniu zetrzeć na tarce na małych oczkach dodać sól,masło,gałkę,muszkatołową i wymieszać by wyszła gładka i zlepiona masa . SMACZNEGO | |||
|
|||
Poledwiczki w szynce parmeńskiej. |
![]() |
||
Tagi: poledwiczki Rodzaj dania: mięsa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wołowina |
|||
polędwice oczyścić i pokroić by wyszedł walec posolić i popieprzyć.Gotowy kawałek zawinąć w szynce parmeńskiej Wrzucić na nagrzaną patelnie z olejem. Smażyć z każdej strony jakieś 5 minut po smażeniu wrzucić z patelnią do piekarnika nagrzanego na 200 stopni piec jakieś 5 minut aż będzie odpowiednio wysmażona. SMACZNEGO | |||
|
|||
Smażone rydze z bazylią |
![]() |
||
Tagi: Rydze bazylia Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 Rodzaj mięsa: danie bezmięsne |
|||
Grzyby myjemy. Odcinamy nóżki. Solimy. Na rozgrzanej patelni smażymy około 5 - 10 minut, odwracając żeby się nie przypaliły. Po usmażeniu układamy na talerzu i dekorujemy bazylią. | |||
|
|||
Lasagne |
![]() |
||
Tagi: Lasagne Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
Farsz : Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając. Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku. Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy. Z 2 minuty smażymy. Makaron : Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian. Ważne żeby ostatnią - górną warstwę ... | |||
|