Koreczki z melonem, serem pleśniowym, łososiem, rukolą i papryką |
|
||
Tagi: koreczki przekąska melon ser pleśniowy łosoś rukola papryka Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Melon dobrze dojrzały (musi być słodkawy) przepołowić, wydrążyć, obrać i pokroić na kawałki. 2. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić na kawałki. 3. Rukolę przepłukać, osuszyć. 4. Na wykałaczki nadziewać kawałki melona, łososia, sera pleśniowego (pokrojonego w kostkę), listków rukoli i kawałki papryki. | |||
|
|||
Naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami |
![]() |
||
Tagi: Naleśniki truskawki mascarpone cukier puder Rodzaj dania: naleśniki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wege |
|||
Mąkę, wodę, mleko i jajka mieszamy razem do momentu aż nie będzie grudek. Dodajemy sól i cukier. Smażymy aż uzyskają złocisty kolor. Jak naleśniki przestygną, wypełniamy je serkiem mascarpone. Zawijamy. W środku i na wierchu układamy truskawki. Na koniec posypujemy cukrem pudrem | |||
|
|||
Pierogi z mięsem |
![]() |
||
Tagi: Pierogi z mięsem mięso ciasto boczek Rodzaj dania: pierogi Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wołowina |
|||
Ciasto : Mąkę mieszamy z wodą i olejem. Dodajemy sól i jajko. Mieszamy. Całość ugniatamy, do momentu aż ciasto nie będzie się kleić. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Farsz : Mięso z dodatkiem soli gotujemy do miękkości. Dodajemy do niego bułkę ( wcześniej namoczoną w wodzie). Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz nakładamy do wykrojonych kółeczek i zagniatamy pierogi. Gotujemy około 3 - 4 minuty. Boczek kroimy w kosteczki, podsmażamy i posypujemy nim pierogi. ... | |||
|
|||
Surówka z marchewki i jabłka |
![]() |
||
Tagi: Surówka z marchewki i jabłka Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Marchew, jabłka i seler zetrzeć na tarce. Wymieszać. Dodać łyżkę chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodać śmietanę. Najlepiej smakuje schłodzona. | |||
|
|||
Leczo |
![]() |
||
Tagi: Leczo papryka cukinia cebula kiełbasa pomidor Węgry Rodzaj dania: dania główne Rodzaj kuchni: węgierska |
|||
Cebule kroimy, podsmażamy na patelni z margaryną. Dodajemy kiełbasę, paprykę, cukinię i pomidory. Podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy Vegetą. Gotujemy do miękkości. | |||
|
|||
Tarta z jeżynami |
|
||
Tagi: tarta jeżyny kruche ciasto Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: 0 |
|||
Ze składników (mąka, cukier puder, masło, jajko, cukier waniliowy) wyrobić ciasto, siekając suche składniki z zimnym masłem, następnie wyrabiając. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 - 4 mm), przenieść do formy zakrywając jej dno i boki. Ponakłuwać widelcem i schłodzić. Na ciasto wyłożyć papier ... | |||
|
|||
Rolada szpinakowa |
![]() |
||
Tagi: Szpinak rolada łosoś jajka Rodzaj dania: przekąski Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: inne |
|||
Szpinak poddusić na maśle. Odcedzić. Wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Trzymać w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić. Ser wymieszać z koperkiem. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na "szpinakowym " cieście. Na wierzch położyć łososia. Zrolować i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić na 2 godziny do lodówki. | |||
|
|||
Kotlety ziemniaczane z serem |
![]() |
||
Tagi: potrawy z ziemniaków kuchnia rumuńska Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: bałkańska |
|||
Ziemniaki należy ugotować w łupinach , obrać i przetrzeć przez sitko lub w mikserze. Następnie zmieszać z tartym serem i mąką oraz przyprawić solą i pieprzem . Z gotowego ciasta formujemy gruby wałek i kroimy na placki grubości około dwóch centymetrów. Placki panierujemy mąką i smażymy z obu stron. SMACZNEGO | |||
|
|||
Ziemniaki smażone z sosem czosnkowym |
![]() |
||
Tagi: ziemniaki czosnek Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: rosyjska |
|||
Połowę oleju rozgrzać mocno na głębokiej patelni lub w rondlu. Ostrożnie wkładać umyte i osuszone ziemniaki ( małe w całości, większe przekroić) - obsmażać na złocisto. W czasie smażenia można przygotować sos czosnkowy - czosnek rozetrzeć z solą i dodać pozostały olej słonecznikowy. Usmażone ziemniaki wyjąć , posolić i polać sosem. Smacznego ! | |||
|
|||
Niebo i ziemia |
![]() |
||
Tagi: ziemniak kuchnia niemiecka Rodzaj dania: dania ziemniaczane Rodzaj kuchni: niemiecka |
|||
Należy przygotować pure z ziemniaków. . Ugotować i przetrzeć przez sito jabłka. Następnie połączyć jabłka z ziemniakami i całość ubić oraz przyprawić solą i pieprzem. Potem roztopić pokrojoną w kostkę słoninę usmażyć na tym cebulę w pierścieniach i kiszkę. Podawać razem. Smacznego. | |||
|