-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Naleśniki po meksykańsku
Tagi: Meksyk meksykańskie obiad naleśniki naleśnik
Rodzaj dania: dania główne naleśniki
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
Jak przygotować farsz? 1. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zmiażdżyć o posiekać drobno. 2. W głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę i czosnek, delikatnie przesmażyć, dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, dokładnie wymieszać. 3. Paprykę zieloną umyć, wydrążyć z pestek i białych plewek, pokroić w paseczki i dorzucić do patelni. Smażyć na wolnym ogniu około 5 minut mieszając. 4. Dodać mięso mielone, przyprawę do gyros, dokładnie wymieszać i smażyć około ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pieprzna zupa kalafiorowa
Tagi: kalafior zupa kalafiorowa pieprz
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść laurowy (każdy przełamać na pół), ziele angielskie i pieprz ziarnisty, doprowadzić do wrzenia. 2. Warzywa umyć. Dużą marchew obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i na parę mniejszych części. 3. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Natkę drobno posiekać. 4. Do wrzącej wody wrzucić najpierw marchew, podgotować około 10 minut, następnie dodać kalafior i posiekaną drobno natkę pietruszki. Gotować wszystko ok 30 minut na średnim ogniu pod przykryciem. 5. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Babeczki z konfiturą pomarańczowo-imbirową
Tagi: babeczkiimbirpomarańcza
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Ciasto zarobić,rozwałkować i szklanką wycinać jednakowe kółka. Wylepiać nimi foremki na babeczki . Upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Pomarańcze umyć,obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Do rondla wlać wodę i cukier zagotować.Dodać pomarańcze i goździki smażyć,aż woda odparuje i zrobi się gęste.Podczas gotowania zetrzec na tarce odrobinę świeżego imbiru. Taką konfiturą nadziewać babeczki.”
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak z groszkiem i marchewką
Tagi: kurczak groszek marchewka potrawka obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: drób
1. Kurczaka (3 pojedyncze filety) umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę (niewielkie kawałki). 2. Przygotować marynatę mieszając oliwę, 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, po 3 łyżki przyprawy do gyros i miodu, łyżkę papryki ostrej i 2 łyżki kminku. 3. Kurczaka zamarynować, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. 4. Obrać 2 duże marchewki, pokroić w kostkę i ugotować w wodzie (około 25 minut). Odcedzić. 4. Gdy kurczak się zamarynuje (po 30 minutach) wlać wszystko...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryba tilapia zasmażana w cieście
Tagi: ryba smażona w cieście obiad
Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Filety rozmrozić (jeśli są mrożone), opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. 2. Oprószyć rybę delikatnie solą. Odłożyć na talerz. 3. Do miski wlać wodę, następnie mieszając wsypywać porcjami mąkę, na koniec dodać jajka - roztrzepać oraz tymianek i wymieszać wszystko dokładnie. 4. Na patelni rozgrzać olej, następnie porcję ryby moczyć w cieście i wykładać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu najpierw z jednej, później z drugiej strony, na złoty kolor....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryba po grecku z marchewką
Tagi: ryba po grecku marchew danie obiadowe
Rodzaj dania: dania główne ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Wielkopolska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Rybę rozmrozić, filety - jeśli są duże to każdy (w zależności od jego wielkości) przekroić na 2 części. 2. Oprószyć filety z każdej strony ziołami prowansalskimi i solą, a następnie opanierować mąką. 3. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie paski (zapałki). 4. Na patelni rozgrzać olej (nie całość, pokryć jedynie dno patelni) i każdy filet smażyć z obu stron na małym ogniu, po usmażeniu odłożyć na półmisek. Po usmażeniu każdej partii dolewać oleju. 5. Po usmażeniu na tym samym oleju smażyć mar...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zakochane naleśniki
Tagi: nalesnikiser
Rodzaj dania: naleśniki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki na ciasto dobrze wymieszać mikserem. Ser,cukier,żółtko,cukier puder,cynamon Prymat zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Na rozgrzanej patelni do naleśników smażymy czerwone naleśniki już bez tłuszczu. Smarujemy serkiem waniliowym z rodzynkami.Naleśnik składamy na pół i jeszcze raz na pół.Na papierze rysujemy serduszko,wycinamy szablon.Przykładamy serduszko na naleśnik i posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kruche róże z nadzieniem jabłkowo cynamonowym
Tagi: różejabłka cynamon
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Zagnieść kruche ciasto,Rozwałkować szklanką wycinać kółka. Połowę kółek zostawić a połową wykleić silikonowe formy róże. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 30 minut.Same kółka wyjać wcześniej. Nadzienie 5 sztuk jabłek masło klarowane do smażenia cukier brązowy cynamon Jabłka obrac pokroić w kostkę i usmażyc na maśle. Dodając do smażenia cukier brązowy i cynamon. Kólka z ciasta posypać cukrem pudrem.W babeczkę różę włożyć nadzienie z jabłka i nałożyc na kóło.Posypać cukrem p...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pierś kurczaka ze śliwką w boczku
Tagi: kurczak boczek
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: drób
Pierś z kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z błonek. Wzdłuż każdego filetu nożem robię kieszeń, w którą wkładam po 4 suszone śliwki. Mięso oprószam zewnątrz mieloną słodką papryką, czosnkiem, pieprzem, ziołami (po odrobinę każdego) i delikatnie solą (bowiem boczek jest słony). Następnie każdą pierś, na całej długości, owijam ściśle kilkoma cienkimi plasterkami wędzonego boczku przeplatając na zmianę paseczki. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, układam w nim owinięte w boczek filety z kurczaka....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłka faszerowane pęczakiem
Tagi: jabłka kasza
Rodzaj dania: kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z o...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW