-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Sernik bez sera
Tagi: ciasto sernik
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Przygotować ciasto: 6 żółtek, 1 margaryna, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku zmieszać, posiekać i zagnieść. 2. Ciasto podzielić na dwie części z czego jedną włożyć do zamrażalnika a drugą rozwałkować i wyłożyć na dużą blachę. 3. Białka ubić z 1,5 szklanki cukru. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, śmietanę (3 duże kubeczki po 330 g), 2 budynie i ubić do uzyskania jednolitej masy, którą wylać na blaszkę. 3. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. 4. Piec 45-55 minut w temperaturze...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Groszkowe ziemniaczki curry
Tagi: groszek ziemniaki curry
Rodzaj dania: dania jarskie dania ziemniaczane przekąski warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
1. Ostrą paprykę pepperoni rozciąć na pół i wydrążyć pestki, następnie drobno ją posiekać. 2. Cebulę posiekać na drobną kostkę. 3. Ziemniaki pokroić na kwadratowe kawałki 2-centymetrowej wielkości. 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodać kminek, kurkumę, imbir, posiekaną papryczkę i ziemniaki. Smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. 5. Przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. Dodać groszek, posypać solą i ws...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Warszawskie pyzy
Tagi: pyzy Warszawa
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Obierz ziemniaki. Połowę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ubić na masę, ostudzić. 2. Pozostałą część ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce (lub w robocie kuchennym). Startą miazgę przełożyć na ścierkę i odcisnąć sok. Wrzucić do ostudzonych ugotowanych ziemniaków. Całość wymieszać stopniowo dodając 40 g mąki i 0,5 łyżeczki soli. 3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną cebulę z majerankiem przez 5 minut - do zeszklenia się cebuli. Odstawić z ognia i ostudzić. Następnie ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem
Tagi: jajko jaja tuńczyk
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (wówczas łatwiej się obierają) około 12-15 minut, następnie studzimy i obieramy ze skorupek. 2. Każde jajko kroimy na dwie części. Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w oddzielnej miseczce. Dolewamy do żółtek jogurt naturalny 0%. 3. Cebulę obieramy, siekamy na bardzo drobno, czosnek również. Kilka gałązek natki pietruszki siekamy. Wrzucamy do salaterki z żółtkami i jogurtem. 4. Odsączony tuńczyk dodajemy do wcześniej wrzuconych do miski składników, mies...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak z orzechami nerkowca
Tagi: kurczak orzechy orzechy nerkowca chiński
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: chińska
Rodzaj mięsa: drób
Kurczak z orzechami nerkowca jest tradycyjną i popularną potrawą kantońską (Chiny). Danie przyrządza się metodą "stir-fry" (mieszaj i smaż) - czyli smażąc na niewielkiej ilości oliwy, w woku (można zastąpić patelnią) ciągle mieszając. Warzywa tak przyrządzone praktycznie nie tracą witamin. 1. Filety kurczaka pokroić w paski. W misce wymieszać jajko z mąką ziemniaczaną, sosem sojowym i sherry (jeśli nie masz sherry to trudno). Wrzucić do miski pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszać z powstałą masą....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa pieczarkowo-prawdziwkowa z tortellini
Tagi: zupa pieczarka prawdziwek grzyby tortellini
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Sporządzić bulion (obraną włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki zagotować w wodzie, jak warzywa będą miękkie, wyjąć i pokroić). Dodać lekko podsmażone na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Prawdziwki namoczyć w wodzie, pokroić w kostkę i dodać do wywaru, razem z wodą. Gotować 10 minut. Dodać wyciśnięty z folii serek, mieszając intensywnie. Wrzucić surowe tortellini i gotować aż będzie miękkie.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Eskalopki wieprzowe w sosie grzybowym z plackami ziemniaczanymi
Tagi: eskalopki sos grzyby wieprzowina
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Kotlety rozbić i pokroić na 4 części. Podsmażyć na maśle z odrobiną oleju aż zbrązowieją. Przełożyć do garnuszka. Na patelni po eskalopkach podsmażyć pieczarki, dołożyć do mięsa. Grzyby pokruszyć i zalać pół szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut aż zmiękną. Przełożyć do pieczarek i wieprzowiny. Dolać śmietany i gotować do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Dodac pieprz i sól do smaku. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (ja ścieram w mikserze na tarce do ziemniaków). Dodać mąkę (tak, by jedn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW