-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Tagi: bagietki tuńczyk
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Bagietkę kroję w poprzek na trzy części, aby łatwiej się wydrążało miąższ. Następnie ostrym, długim nożem robię otwór w środku każdej części i wydrążam bagietkę tak aby utworzył się pierścień. Przygotowuję nadzienie: Tuńczyka osączam z zalewy, dodaję do niego serek oraz majonez, dokładnie rozcieram wszystko łyżką. Papryki i ogórki kroję w kostkę, a cebulkę obieram i drobno siekam, dodaję do pasty tuńczykowej. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną pastą napełniam w...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Śliwka w czekoladzie z marcepanem
Tagi: śliwki suszone deser
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: fusion
Śliwki suszone umieszczam w miseczce i zalewam je wódką. Odstawiam na 1-2 godziny pod przykryciem, aż śliwki "wypiją" alkohol. W międzyczasie z masy marcepanowej lepię niewielkie kuleczki wielkości większej pestki i odkładam na papier do pieczenia. Gdy śliwki będą już nasączone alkoholem (przy okazji także zmiękną), nadziewam je kuleczkami marcepanowymi. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Do miseczki wrzucam połamaną na kostki gorzką czekoladę i umieszczam miseczkę nad garnkiem z parującą (gotu...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wesołe (pijane) galaretki
Tagi: impreza galaretki
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: fusion
Każdą z galaretek rozpuszczam w osobnej misce w 1 szklance gorącej wody (biorę połowę ilości wody podanej na opakowaniu). Dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek w galaretce i odstawiam do ostudzenia. Kiedy galaretki będą zimne, ale wciąż płynne (nie mogą stężeć), wlewam do każdej po 100 ml czystej wódki i dokładnie mieszam. Za pomocą łyżki przelewam galaretki do silikonowych foremek na lód i wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie wyjmuję galaretki z foremek, układam na talerz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłka pieczone z bezą
Tagi: jabłka deser
Rodzaj dania: desery owoce
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Jabłka myję, wycieram, wierzchy ścinam i za pomocą łyżeczki wydrążam gniazda nasienne. Wydrążone jabłka ostrożnie nacinam nożem dookoła, tak aby jabłka nie rozpadły się w czasie pieczenia. Powstałe miseczki wypełniam różaną konfiturą. Wstawiam je do wysmarowanego cienko oliwą naczynia żaroodpornego. Piekę w nagrzanym do 200*C piecu ok. 30 minut. Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Na podpieczone jabłka wykładam łyżką ubitą pianę z białka. Wstawiam z powrotem do gorącego piekarnika i...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Aromatyczny kuskus z przyprawami
Tagi: kasza kuskus
Rodzaj dania: kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Kaszę kuskus mieszam ze wszystkimi składnikami i zalewam gorącą wodą prosto z czajnika, tak aby woda sięgała na około 1,5 centymetra powyżej kuskusu. Naczynie z kaszą przykrywam talerzykiem i pozostawiam na około 5 minut, aż cały płyn wsiąknie. Następnie zdejmuję talerzyk, mieszam kuskus widelcem i łączę z przyprawami. Kaszę dekoruję natką kolendry i półplastrami pomarańczy. Kuskus podaję zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kremowa zupa kminkowa
Tagi: zupa kminek
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
W rondelku roztapiam masło, gdy się rozpuści wsypuję mąkę, mieszam i podsmażam aż do lekkiego zrumienienia. Wtedy wsypuję mielony kminek i paprykę. Wlewam gorący bulion oraz paseczki szynki. Gotuję całość na niewielkim ogniu ok. 15 minut pod przykryciem. Śmietanę mieszam w kubeczku z żółtkiem, wlewam do tej mieszanki kilka łyżek gorącej zupy i energicznie mieszam. Wlewam zawartość kubka do garnka i mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Zupę wykładam na talerze, podaję z kluseczkami kładzionymi i...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kawa toffi
Tagi: kawa napoje
Rodzaj dania: napoje gorące
Rodzaj kuchni: fusion
Do szklanki wsypuję 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalewam ją 200 ml gorącej ale nie wrzącej wody, mieszam. W małym garnuszku podgrzewam masę krówkową z małą ilością mleka, mieszam co jakiś czas). Do szklanki z kawą wlewam ok. 2 łyżki krówkowej masy. Na wierzch wykładam ubitą śmietankę. Całość dekoruję pozostałym sosem krówkowym. Kawę od razu podaję. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety z kaszy gryczanej
Tagi: kasza obiad
Rodzaj dania: kasza, ryż
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Białą część pora siekam w cienkie krążki i duszę w rondlu z 2-3 łyżkami wody do miękkości. Cebule obieram, drobno kroję i szklę na 2 łyżkach oleju. Ser żółty ścieram na tartce na dużych oczkach. Ostudzoną kaszę przekładam do dużej miski i miksuję za pomocą blendera, dodaję do tego podsmażoną cebulę, uduszony por, starty ser, dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całość dokładnie wyrabiam. Doprawiam do smaku sol...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa cebulowa z grzankami z serem
Tagi: cebula zupa
Rodzaj dania: warzywa zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podsmażoną cebulę przekładam do garnka i zalewam ją gorącym rosołem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zioła i gotuję całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż cebulka zmięknie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Kromki chleba smaruję cienko masłem i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Gotową zupę rozlewam do miseczek lub kokilek, nad każdą zupą kładę kromkę z serem i wstawiam na chwilę ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Fantazyjne naleśniki z cynamonowym nadzieniem
Tagi: nalesnikisercynamon
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki na ciasto wymieszać mikserem na gładką masę. Smażyć naleśniki na patelni kilka białych sztuk. poźniej dodać odrobinkę barwnika czerwonego i dobrze wymieszać. Usmażyc czerwone naleśniki. Ser,puder,kakao,cynamon zmiksować. Wykrawaczką kwiatek wykroić 3 kwiatuszki na białym naleśniku. Położyć na biały naleśnik czerwony,nałożyć nadzienie i złożyć na pół. Posypać skórką pomarańczową. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW