-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Tiramisu w czekoladowych koronkach
Tagi: biszkoptyser
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Żółtka ubić, stopniowo dodając cukier. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie pulchna, prawie biała masa. Dodać 40ml amaretto i ciągle mieszając, dodawać partiami ser mascarpone. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem. 2. Do zimnej kawy dodać pozostałe amaretto 60ml. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać je na okragłej tortownicy. Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą. Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej i na to znów r...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Karnawałowe Tosty Róże
Tagi: szynkaserróże
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: inne podroby
Ciasto kroimy na paski szerokosci 4 cm. Paski smarujemy keczupem. Układamy na przemian wędlinę i ser pokrojone w półplasterki stroną zaokrągloną do góry.Tak aby wędlina i ser lekko na siebie zachodziły. Dół ciasta zwijamy do góry i zawijamy w rulonik tworząc różyczkę. Tak przygotowane tosty wkładamy do formy na muffiny i do piekarnika nagrzanego 220 stopni na około 15 minut. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Babka z majonezem
Tagi: ciasto majonez
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Jajka miksujemy z cukrem i majonezem, następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość intensywnie miksujemy przez parę minut. Wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremki. Pieczemy około godzinki w 175*C. Dla urozmaicenia można do części ciasta dodać kakao.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Krakersowy przekładaniec
Tagi: ciasto krakersy deser
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. W dużej blaszce ułożyć papier pergamin (lub do pieczenia). 2. Na spód ułożyć 1 warstwę krakersów solonych (jeden przy drugim). 3. Ugotować 1 l mleka (przed ugotowaniem odlać 1 szklankę). W 1 szklance wymieszać 3 budynie, dodać do gotującego się mleka, mieszać aż zgęstnieje i dodać 0,5 kostki margaryny, wymieszać dokładnie, aby margaryna się połączyła - powstanie krem budyniowy. Ostudzić. 4. Pół budyniu rozprowadzić na pierwszej ułożonej warstwie krakersów, posypać równomiernie 4 łyżkami wi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak curry intensywnie kolendrą pachnący
Tagi: kurczak curry indyjskie Indie
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: indyjska
Rodzaj mięsa: drób
1. Marchew i cebulę obrać. 2. Trawę cytrynową zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i parzyć około 10 minut. 3. W garnuszku rozgrzać 100 ml wody, wrzucić pokrojoną w cienkie słupki marchew, gotować 10 minut. 4. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać opłukane i osuszone filety kurczaka pokrojone w paski, podsmażyć około 5 minut. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, dusić około 10-15 minut. 5. Kurczaka z cebulą oprószyć curry i gałką muszkatołową, po krótkim przesmażeniu przełożyć do garnka z marchwią. 6....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
PRL-owskie jajka z majonezem
Tagi: jajka majonez przyjęcie PRL
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (około 15 minut). Po ugotowaniu odlać wrzątek i zalać zimną wodą w celu szybszego ostudzenia. Obrać ze skorupek i przekroić na połówki. 2. Ułożyć ostudzone połówki jajek na półmisku. 3. Do dekoratora do kremu nakładać majonez i dekorować każdą połówkę jajka. 4. Na koniec posypać sproszkowaną papryką słodką.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Galaretki z kruszonką i bitą śmietaną
Tagi: galaretki deser bita śmietana
Rodzaj dania: dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Przygotować galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu, każdą oddzielnie, odstawić do ostygnięcia i stężenia w chłodne miejsce. 2. Ubić sproszkowaną bitą śmietanę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schłodzić. 3. Gdy galaretki stężeją, pokroić je nożem w kostkę. Przygotować 8 szklanek, do każdej szklanki wkładać łyżką warstwę pierwszej galaretki. 4. Nałożyć następnie warstwę bitej śmietany. Herbatniki pokruszyć drobno, posypać grubo warstwę bitej śmietany i znów nałożyć warstwę bitej śmietany....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Szyszki
Tagi: krówki toffi kakao szyszki słodkości
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukierki i podgrzewać do momentu ich rozpuszczenia, dodać kakao - wymieszać. Zdjąć garnuszek z ognia wsypać ryż, wymieszać i formować dowolne kształty. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Uszka z grzybami
Tagi: mąka suszone grzyby cebula uszka
Rodzaj dania: dania jarskie pierogi potrawy mączne zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Grzyby namoczyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni podsmażyć drobno posiekana cebulę. Odcedzone grzyby przekręcić przez maszynkę razem z cebulką. Doprawić solą i pieprzem - jak farsz będzie rzadki można dodać odrobinę bułki tartej. Z mąki, żółtka, miękkiego masła i letniej wody zagnieść ciasto na pierożki. Rozwałkować i wykrawać kwadraciki, nakładać farsz i złożyć po przekątnej na trójkąty - zlepić i złączyć ze sobą dwa brzegi. Gotować w posolonym wrzątku....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czysty barszczyk do uszek
Tagi: buraki jabłko grzyby barszcz czerwony
Rodzaj dania: dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Buraki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Jabłko ze skórką pokroić na ósemki. Grzybki umyć w gorącej wodzie. Wlać wodę do garnka włożyć buraki i grzyby i gotować do miękkości buraków. Dodać jabłko, sól i pieprz. Po ugotowaniu barszcz przecedzić dodać przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i majeranek. Podawać z uszkami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW