Magdalenki kokosowe i kakaowe |
![]() |
||
Tagi: ciastkamuffinki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Jajka ubić mikserem dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać aż masa będzie biała. Dodać stopioną i wystudzoną margarynę. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać. Masę nakładać do foremek, tak, by muszelka była nie do końca pełna. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż magdalenki będą rumiane.Posypać cukrem pudrem. Aby wyszły magdalenki kakaowe należy zamiast wiórek dodać dużą łyżk... | |||
|
|||
Noworoczne Śnieżynki |
![]() |
||
Tagi: ciastkaśniezynki Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką śnieżynką ciastka. Jedne całe śnieżynki a drugie do pary z wyciętą mała gwiazdką w środku. Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec partiami w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Ostudzone ciastec... | |||
|
|||
Owocowe galaretki |
|
||
Tagi: galaretka owoce deser Rodzaj dania: dania jarskie desery Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć. Włożyć do szerokich przezroczystych szklanek. 2. Przygotować pierwszą (truskawkową) galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zalać galaretką truskawki ułożone w szklankach, aby galaretka pokryła truskawki (1/3 wysokości szklanki). Odstawić do lodówki do stężenia. 3. Przygotować drugą galaretkę (agrestową), pozostawić do ostygnięcia. 4. Obrać banany, pokroić w grube plastry. Gdy pierwsza warstwa zastygła, ułożyć banany i zalać galaretką (do 2/3 wysoko... | |||
|
|||
Krem z pietruszki z kurkumą |
|
||
Tagi: krem zupa pietruszka kurkuma Rodzaj dania: zupy Rodzaj kuchni: indyjska Rodzaj mięsa: drób |
|||
1. W garnku zagotować wodę, wrzucić umyte skrzydełka kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować 10 minut. 2. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze plastry, wrzucić do gotującej się wody i gotować około 20 minut. 3. W rondlu o grubym dnie podsmażyć na oliwie posiekaną w kostkę dużą cebulę, aż się zeszkli, dodać kurkumę, kolendrę i pieprz, smażyć przez minutę mieszając. 4. Obrać jabłko, pozbawić nasion, zetrzeć na grubej tarce i dodać do smażącej się cebuli. Lekko podsmażyć. Przelać w... | |||
|
|||
Lukrowane kakaowe ciastka |
|
||
Tagi: ciastka kakaowe lukrowane kakao lukier Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Zagnieść ciasto: do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier - wymieszać. W szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać 2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao, wlać do mąki. Następnie posiekać margarynę, dodać jajka. 2. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki. 3. Stolnicę oprószyć mąką. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość około 2mm. Wykrawać ciastka za pomocą foremki. 4. Piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. C - każdą partię około 8-10 minut. ... | |||
|
|||
Pasta z makreli, czerwonej fasoli i kaparów |
|
||
Tagi: pasta makrela przekąska Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza |
|||
1. Makrelę wędzoną wyfiletować, pozbawić ości, skóry, mięso musi być idealnie oczyszczone. 2. Czerwoną fasolę z puszki odcedzić. 3. Paprykę pepperoni pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kosteczkę. 4. Czosnek, po obraniu i kapary po odcedzeniu z zalewy drobno posiekać. 5. Wszystkie składniki (wraz z chrzanem, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny) włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. 6. Przełożyć do miseczek i udekorować kaparami. | |||
|
|||
Ciastka - Korże makowe |
|
||
Tagi: ciastka ciasteczka makowe mak korże Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Mąkę wymieszać w dużej misce z proszkiem do pieczenia. 2. Margarynę posiekać nożem na drobno, dodać do mąki, wbić jajka i wsypać mak. Dodać cukier puder, sól oraz tyle mleka, aby zagnieść nieklejące się ciasto. 3. Odłożyć ciasto na 30 minut do schłodzenia w lodówce. 4. Odkroić kawałem ciasta, rozwałkować na 2 mm placek na oprószonej mąką stolnicy. Wykrajać foremką (szklanką) okrągłe ciastka. 5. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 st. ... | |||
|
|||
Ciastka - Słonecznikowe dukaty |
|
||
Tagi: ciastka słonecznik dukat Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Jajka rozmącić z kefirem. 2. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. 3. Do miski wlać kefir z jajkiem, zagnieść gęste ciasto. 4. Odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. 5. Stolnicę oprószyć mąką. Odciąć kawałek ciasta, zrobić kulę, a następnie rozwałkować na grubość około 3 mm. 6. Wykrawać foremką w formie dukata ciasteczka. 7. Posypać łuskanym słonecznikiem i lekko docisnąć ziarna słonecznika wałkiem do ciastek. 8. Ciasteczka ukła... | |||
|
|||
Spaghetti Carbonara |
|
||
Tagi: spaghetti carbonara Włochy boczek Rodzaj dania: dania główne makarony Rodzaj kuchni: włoska Rodzaj mięsa: wieprzowina |
|||
1. Boczek pozbawić twardej skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim boczek około 5 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. 2. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki soli) z dodatkiem 2 łyżek oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do smażonego boczku, dobrze wymieszać. 3. Sery zetrzeć na tarce, na drobne wiórki. Wymi... | |||
|
|||
Pomidory z serem korycińskim |
|
||
Tagi: ser koryciński pomidory przystawka Rodzaj dania: dania jarskie warzywa Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Pomidory myjemy, kroimy na grubsze plastry. 2. Ser koryciński kroimy w plastry. 3. Na półmiskach (dla każdej osoby oddzielnie) układamy naprzemiennie plaster pomidora i plaster sera korycińskiego. 4. Polewamy każdą porcję łyżką oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. | |||
|