-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Magdalenki kokosowe i kakaowe
Tagi: ciastkamuffinki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Jajka ubić mikserem dodać cukier, cukier waniliowy i ubijać aż masa będzie biała. Dodać stopioną i wystudzoną margarynę. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, wszystko delikatnie zmiksować, do dobrego połączenia składników. Wsypać wiórki, wymieszać. Masę nakładać do foremek, tak, by muszelka była nie do końca pełna. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż magdalenki będą rumiane.Posypać cukrem pudrem. Aby wyszły magdalenki kakaowe należy zamiast wiórek dodać dużą łyżk...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Noworoczne Śnieżynki
Tagi: ciastkaśniezynki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremką śnieżynką ciastka. Jedne całe śnieżynki a drugie do pary z wyciętą mała gwiazdką w środku. Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec partiami w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min, aż będą rumiane. Ostudzone ciastec...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Owocowe galaretki
Tagi: galaretka owoce deser
Rodzaj dania: dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć. Włożyć do szerokich przezroczystych szklanek. 2. Przygotować pierwszą (truskawkową) galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zalać galaretką truskawki ułożone w szklankach, aby galaretka pokryła truskawki (1/3 wysokości szklanki). Odstawić do lodówki do stężenia. 3. Przygotować drugą galaretkę (agrestową), pozostawić do ostygnięcia. 4. Obrać banany, pokroić w grube plastry. Gdy pierwsza warstwa zastygła, ułożyć banany i zalać galaretką (do 2/3 wysoko...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Krem z pietruszki z kurkumą
Tagi: krem zupa pietruszka kurkuma
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: indyjska
Rodzaj mięsa: drób
1. W garnku zagotować wodę, wrzucić umyte skrzydełka kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować 10 minut. 2. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze plastry, wrzucić do gotującej się wody i gotować około 20 minut. 3. W rondlu o grubym dnie podsmażyć na oliwie posiekaną w kostkę dużą cebulę, aż się zeszkli, dodać kurkumę, kolendrę i pieprz, smażyć przez minutę mieszając. 4. Obrać jabłko, pozbawić nasion, zetrzeć na grubej tarce i dodać do smażącej się cebuli. Lekko podsmażyć. Przelać w...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lukrowane kakaowe ciastka
Tagi: ciastka kakaowe lukrowane kakao lukier
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Zagnieść ciasto: do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier - wymieszać. W szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać 2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao, wlać do mąki. Następnie posiekać margarynę, dodać jajka. 2. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki. 3. Stolnicę oprószyć mąką. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość około 2mm. Wykrawać ciastka za pomocą foremki. 4. Piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. C - każdą partię około 8-10 minut. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pasta z makreli, czerwonej fasoli i kaparów
Tagi: pasta makrela przekąska
Rodzaj dania: przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza
1. Makrelę wędzoną wyfiletować, pozbawić ości, skóry, mięso musi być idealnie oczyszczone. 2. Czerwoną fasolę z puszki odcedzić. 3. Paprykę pepperoni pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w drobną kosteczkę. 4. Czosnek, po obraniu i kapary po odcedzeniu z zalewy drobno posiekać. 5. Wszystkie składniki (wraz z chrzanem, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny) włożyć do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. 6. Przełożyć do miseczek i udekorować kaparami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciastka - Korże makowe
Tagi: ciastka ciasteczka makowe mak korże
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Mąkę wymieszać w dużej misce z proszkiem do pieczenia. 2. Margarynę posiekać nożem na drobno, dodać do mąki, wbić jajka i wsypać mak. Dodać cukier puder, sól oraz tyle mleka, aby zagnieść nieklejące się ciasto. 3. Odłożyć ciasto na 30 minut do schłodzenia w lodówce. 4. Odkroić kawałem ciasta, rozwałkować na 2 mm placek na oprószonej mąką stolnicy. Wykrajać foremką (szklanką) okrągłe ciastka. 5. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoto w temperaturze 180 st. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciastka - Słonecznikowe dukaty
Tagi: ciastka słonecznik dukat
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Jajka rozmącić z kefirem. 2. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. 3. Do miski wlać kefir z jajkiem, zagnieść gęste ciasto. 4. Odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. 5. Stolnicę oprószyć mąką. Odciąć kawałek ciasta, zrobić kulę, a następnie rozwałkować na grubość około 3 mm. 6. Wykrawać foremką w formie dukata ciasteczka. 7. Posypać łuskanym słonecznikiem i lekko docisnąć ziarna słonecznika wałkiem do ciastek. 8. Ciasteczka ukła...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Spaghetti Carbonara
Tagi: spaghetti carbonara Włochy boczek
Rodzaj dania: dania główne makarony
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Boczek pozbawić twardej skóry, pokroić w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim boczek około 5 minut. Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. 2. Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie (0,5 łyżeczki soli) z dodatkiem 2 łyżek oleju według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, przełożyć do smażonego boczku, dobrze wymieszać. 3. Sery zetrzeć na tarce, na drobne wiórki. Wymi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pomidory z serem korycińskim
Tagi: ser koryciński pomidory przystawka
Rodzaj dania: dania jarskie warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Pomidory myjemy, kroimy na grubsze plastry. 2. Ser koryciński kroimy w plastry. 3. Na półmiskach (dla każdej osoby oddzielnie) układamy naprzemiennie plaster pomidora i plaster sera korycińskiego. 4. Polewamy każdą porcję łyżką oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW