-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Pulpeciki ze świeżym estragonem
Tagi: pulpety pulpeciki estragon obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką namoczoną w mleku i odciśniętą, posiekaną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulą, posiekanym estragonem. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. 2. Formujemy małe kuleczki - pulpeciki. 3. Zagotowujemy bulion używając wody i kostki rosołowej wieprzowej. Gotowe kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. 4. Sos można zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kotlety z kurczaka z serem
Tagi: kotlet kurczak ser żółty
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób
1. Filet z kurczaka kroimy na długie kotlety, delikatnie tłuczemy. 2. Ser żółty kroimy w grubsze pręciki. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po kawałku sera i zwijamy jak zraziki. 3. Każdy kotlecik obtaczamy w roztłuczonym jajku, wymieszanym z przyprawą uniwersalną, a następnie w bułce tartej. 4. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pizza domowa z kukurydzą, boczkiem, pieczarkami i cebulą
Tagi: pizza domowa kukurydza boczek cebula pieczarki ser żółty
Rodzaj dania: dania główne fast-food przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina
1. Do ciepłego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajko sól, olej), dodać drożdże wymieszane z mlekiem, wyrobić ciasto. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 0.5-1 godzinę. 4. Kukurydzę odsączyć, ser żółty zetrzeć na grubo na tarce. 5. Boczek, obraną cebulę i obrane pieczarki pokroić według upodobań (np. w kostkę) i oddzielnie ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałata z serem feta, pomidorami i cebulą czerwoną
Tagi: sałata ser feta pomidory cebula czerwona
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
1. Warzywa dokładnie myjemy. 2. Liście sałaty rwiemy na kawałki, pomidor kroimy w półplastry, cebulę czerwoną w krążki. 3. Ser feta kroimy w kawałki. 4. Sos przygotowujemy z jogurtu naturalnego - dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. 5. Warzywa ułożone w salaterce polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem na stół, lekko mieszamy.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bagietka czosnkowa
Tagi: bagietka czosnek śniadanie kolacja
Rodzaj dania: dania jarskie fast-food pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Bagietka czosnkowa to niecodzienna porcja aromatycznego pieczywa do śniadania lub kolacji. Polecam osobom lubiącym czosnek. 1. Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół i lekko nacinamy od strony przekrojonej. 2. Krótkie bagietki kroimy na pół. 3. Nacieramy bagietki obficie czosnkiem po obu stronach. 4. Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. 5. Po stopieniu się masła, przewracamy bagietkę wewnętrzną stroną na spód, tak aby się zapiekła.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka z kurczaka i winogron z orzeszkami ziemnymi
Tagi: sałatka kurczak winogrona orzeszki ziemne
Rodzaj dania: przekąski sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: drób
1. Filet kurczaka (podwójny) płuczemy pod zimną wodą. W rondlu zagotowujemy wodę (osoloną szczyptą soli) i wkładamy filet. Gotujemy około 15 minut, wyjmujemy i schładzamy. 2. Winogrona dokładnie umyć, każde duże grono przekroić na pół. 3. Kroimy kurczaka na porcje (w większą kostkę), dodajemy winogrona, majonez, posiekane orzeszki ziemne (mogą być solone), pieprz ziołowy. 4. Sałatka nabierze soli z orzeszków, ale gdyby było za mało - można dosolić.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Surówka z pora i marchwi
Tagi: surówka por marchew warzywa
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Warzywa i owoce dokładnie myjemy - zwłaszcza pora, bo pod liśćmi może mieć piasek lub ziemię. 2. Dużą marchew obrać i zetrzeć na drobnej tarce. 3. Duży por pokroić w cienkie plastry. 4. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce do buraków. 5. Utworzyć sos mieszając majonez, śmietanę i przyprawy. Wymieszać z warzywami i jabłkami.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki obiadowe z kminkiem
Tagi: ziemniaki kminek
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Dobry pomysł na urozmaicenie ziemniaków do każdego obiadu. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. 2. Wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Wsypujemy kminek w ziarnach. 3. Gotujemy około 30 minut (do zmięknięcia), następnie odcedzamy i ubijamy praską do ziemniaków dodając masło.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Chłodnik na botwince z ogórkiem i rzodkiewką
Tagi: chłodnik lato botwinka buraczki
Rodzaj dania: dania jarskie napoje zimne warzywa zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy małe buraczki, obieramy. Buraczki i łodyżki siekamy w drobną kostkę, wsypujemy do rondla, zalewamy wodą (aby pokryła warzywo) i gotujemy około 15 minut. 2. W międzyczasie siekamy drobno umytą rzodkiewkę i obrany długi ogórek. 3. Po ugotowaniu i ostudzeniu botwinki, wraz z wodą przelewamy do malaksera, dodajemy ogórek i rzodkiewkę, miksujemy. Dolewamy jogurt. 3. Na koniec dodajemy posiekany koper i szczypiorek (już bez miksowania). Doprawiamy solą i pieprzem bi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Gołąbki babci
Tagi: gołąbki Polska polskie jedzenie kapusta obiad
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina
Przygotowanie kapusty do gołąbków: 1. Średnią wielkości kapustę myjemy z wierzchu. Zdejmujemy 2 wierzchnie liście i odkładamy. Z kapusty wykrajamy ostrym długim nożem trzon. Wkładamy ją do głębokiego garnka, zalewamy wodą, solimy 1 łyżkę. 2. Zagotowujemy wodę i następnie zmniejszamy ogień. 3. Po około 5 minutach próbujemy zdejmować wierzchnie liście kapusty (powinny być miękkie i łatwo schodzić z główki), następnie podgotowujemy znów trochę i ponownie zdejmujemy kolejne liście i tak aż do wyczerp...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW