-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Jabłecznik polski
Tagi: jabłecznik jabłka ciasto deser
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Składniki na ciasto kruche: 2 żółtka, 2 szklanki mąki, 1 margaryna, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu mielonego Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać. Dodać pokrojoną w cienkie plastry margarynę, posiekać z mąką ostrym nożem. Dodać żółtka i cukier, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodowki na pół godziny Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce d...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pulpeciki drobiowe w szpinaku
Tagi: pulpeciki w szpinaku
Rodzaj dania: mięsa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: drób
Mięso mielone, sos sojowy jasny, pieprz biały, odciśnięta namoczona suszona bułka i parmezan tarty połączyć dłońmi. W ostatnim etapie mieszania dodać liście bazylii (jak są duże to można podrzeć na kawałki). Mocząc dłonie w oliwie formujemy malutkie kuleczki z mięsa (ok 3 cm średnicy). Jeśli liście bazylii zostają na wierzchu wciskamy je do środka i ponownie formujemy kuleczki (podczas podsmażania spaliłyby się niepotrzebnie). Podgrzewamy ok 2-3 łyżek oliwy na patelni i lekko obsmażamy nasze kulec...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Barszcz czerwony zabielany
Tagi: barszcz czerwony zabielany buraki zupa polska
Rodzaj dania: dania jarskie zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Do dużego garnka wlać 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego i liść laurowy. Zagotować. 2. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka. 3. 3 średnie marchewki i 2 średnie pietruszki obrać, pokroić na cienkie półplasterki. Wrzucić do garnka. 4. 1 dużą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać, każdy ząbek zmiażdżyć przy pomocy noża i pokroić drobno, wrzucić do garnka. 5. Do garnka dodać również kostki rosołowe warzywne, gotować wszystko na średni...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
"Waniliowy torcik Crispello"
Tagi: deser wanilia tort czekolada biszkopt
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: europejska
Kremówkę schładzamy w zamrażalniku, piętnaście minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta. Ze szklanki mleka odlewamy 1/4 i wsypujemy do niej opakowanie waniliowego budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu. Rozcinamy laskę wanilii, wyciągamy tępą stroną noża nasionka i wkładamy je do miseczki. Korę wrzucamy do mleka. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony budyń i czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmie...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Koktajl winogronowy
Tagi: Koktajl miód winogrona kefir
Rodzaj dania: napoje zimne
Rodzaj kuchni: europejska
Winogrona myjemy i wrzucamy do blendera, wlewamy kefir i miksujemy. Dosładzamy miodem. Podajemy schłodzony w wysokich szklankach.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bakaliowiec
Tagi: desery wypieki ciasta ciasteczka
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach. Ciasto rozwałkowujemy. przekłada...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto czekoladowo-cynamonowe
Tagi: ciasta desery
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery potrawy mączne
Rodzaj kuchni: fusion
Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i masłem. Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połowę ciasta przekładamy do natłuszczonej masłem formy do pieczenia. Na ciasto wykładamy gotowy krem czekoladowy lub masło orzechowe (typu Nutella). Następnie wykładamy reszte ciasta. Na wierzch wysypujemy pokrojone na połówki orzechy laskowe . Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Naleśniki z bitą śmietaną i owocami
Tagi: Naleśniki bita śmietana owoce
Rodzaj dania: naleśniki
Rodzaj kuchni: europejska
Mąkę, wodę, mleko i jajka mieszamy razem do momentu aż nie będzie grudek. Dodajemy sól i cukier. Smażymy aż uzyskają złocisty kolor. Jak naleśniki przestygną, wypełniamy je bitą śmietaną i owocami. Zawijamy i powtarzamy czynność na zewnętrznej stronie. Można posypać cukrem pudrem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jesienne muffinki z dynią
Tagi: dynia muffinki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia sól, cynamon, rodzynki wymieszać ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Naleśniki z bananami i Nutellą
Tagi: Naleśniki banan Nutella jajka mąka
Rodzaj dania: naleśniki
Rodzaj kuchni: europejska
Mąkę, wodę, mleko i jajka mieszamy razem do momentu aż nie będzie grudek. Dodajemy sól i cukier. Smażymy aż uzyskają złocisty kolor. Środek naleśników smarujemy Nutellą i dodajemy pokrojone w plasterki banany. Zawijamy i na zewnętrznej części powtarzamy tą samą czynność. Naleśniki możemy ozdobić bitą śmietaną.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW