-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Domowe rafaelo
Tagi: ciasteczka deser kokos biała czekolada
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Do miseczki wkładamy miękkie masło i na najwyższych obrotach ubijamy je na kremowy mus. Nie przerywając miksowania, dodajemy mleko, starając się jak najdokładniej łączyć je z tłuszczem. Następnie wsypujemy partami mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i na koniec - dwie łyżki pysznego, zdrowego miodu. Przygotowaną masę przekładamy na wafla, pozostawiamy dwa - trzy mm wolnej przestrzeni na bokach i z umiarkowaną siłą dociskamy drugim waflem. Całość obciążamy drewnianą deską na dwie god...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Krem Kinderr Buenoo
Tagi: krem deser orzechy mleko
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery naleśniki przekąski przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
W garnuszku, na wolnym ogniu rozpuszczamy kostkę masła, dodajemy do niej ziarenka wanilii i czekamy aż całkowicie się rozpuści. Orzechy delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, przesypujemy do miski, zalewamy ciepłym, waniliowym masłem i na wolnych obrotach miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy świeże mleko oraz miód. Do masy powoli wsypujemy mleko w proszku, nieustannie mieszając. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przelewamy krem do słoiczków (200 ml) i wkładamy do lodówki. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty
Tagi: owoce pigwa ananas żurawina przetwory
Rodzaj dania: dania jarskie napoje gorące owoce przetwory
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów oraz goździki. Gotujemy często mieszając. Do wyparzonych słoiczków (4 x 300 ml) wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną oraz przekładamy kawałkami ananasów. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia. Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako świą...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Domowa, gorąca czekolada w proszku
Tagi: czekolada napój mleko cukier wanilia prezent
Rodzaj dania: desery koktajle bezalkoholowe napoje gorące
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Przez drobne sitko przesiewamy mleko, kakao oraz cukier puder. Grudki rozcieramy łyżką. Do czekoladowego proszku dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz cukier waniliowy i mieszamy. Na sam koniec wkładamy do słoiczka przeciętą na pół laskę wanilii. Przygotowaną czekoladę wystarczy zalać gorącą wodą - mniej więcej cztery łyżeczki na 200 ml. ;)
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Cytrynki do herbaty
Tagi: cukier cytryna owoce przetwory herbata
Rodzaj dania: koktajle bezalkoholowe owoce przetwory
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą. Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok. Gotujemy przez trzydzieści - czterdzieści minut aż część płynu odparuje. Słoiki (4 szt. 300 ml) wyparzamy, pozostałe trzy c...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wątróbka z cebulą i jabłkiem
Tagi: wątróbka cebula jabłko wino czerwone
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: drób podroby
Cebule pokroić w piórka, a jabłko ze skórką w ósemki. Na patelni, na średnim ogniu, zeszklić cebulę, dodać następnie jabłko, kiedy jabłko lekko zmięknie, dodać wątróbkę, majeranek i pieprz. Podsmażyć, aby wątróbka się ścięła. Co jakiś czas wymieszać. Dodać sól i wino, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z tostem czosnkowym lub ziemniakami i surówką.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Marynowana czerwona papryka - "Papryka jak od mamy - Heleny"
Tagi: papryka marynowana czerwona przetwory
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski przetwory warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jesienią papryka jest w przystępnych cenach, dlatego warto wykorzystać ten czas i zamarynować ją do słoików. 1. Przygotować umyte słoiki (mogą być 300 - 500 ml, w zależności od wielkości z podanych składników otrzymamy 6-8 słoiczków z marynatą). 2. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek. Umyć dokładnie i podzielić na mniejsze części. 3. Obrać 1 dużą cebulę i ząbki czosnku. Cebulę przekroić na ósemki, każdy ząbek czosnku na pół). 4. Do słoika wkładać dość ściś...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak w zielonym curry
Tagi: kurczak curry obiad
Rodzaj dania: dania główne mięsa
Rodzaj kuchni: tajska
Rodzaj mięsa: drób
Kulinarna wycieczka to Tajlandii. Ostrości tej potrawie niewątpliwie dodają papryczki piri. Jeśli nie przepadacie za piekielną kuchnią - wystarczy ją pominąć. 1. Dokładnie opłukać filety kurczaka w zimnej wodzie, pokroić na paski. 2. Do głębokiej patelni wlać olej sezamowy (2 łyżki), rozgrzać, wrzucić 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, przesmażyć przez minutę. 3. Następnie dodać pokrojonego kurczaka, pokrojoną również w paski zieloną paprykę (wcześniej umytą i wydrążoną z gniazda nasiennego i...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ryż z polskimi grzybami
Tagi: risotto ryż grzyby suszone
Rodzaj dania: dania jarskie kasza, ryż kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Tak przygotowany ryż jest doskonałym dodatkiem do pieczeni, ale również zwykłego mięsa czerwonego czy białego. Może też stanowić część wegetariańskiego posiłku. Stosować można różne gatunki ryżu, należy jedynie pamiętać, że czas gotowania może się skrócić lub wydłużyć. Ja zastosowałem zwykły tradycyjnie stosowany w Polsce ryż biały. I prawdziwe polskie, suszone grzyby... 1. Suszone grzyby przepłukać na sicie o drobnych oczkach, wrzucić do miski i zalać wrzątkiem na 30 minut. 2. W garnku o grubym dnie...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kolorowe warzywa w sosie z oliwy i octu balsamicznego
Tagi: sałatka warzywa ocet balsamiczny
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Sałatka powstała przy okazji przygotowania farszu do pieczonych papryk. Okazało się, że tak przygotowane warzywa z sosem z oliwy i octu balsamicznego smakują wyśmienicie. 1. Warzywa (cukinię i pomidory) umyć i osuszyć. 2. Cukinię (ważne, żeby była młoda - bez pestek) pokroić w 1 centymetrową kostkę. 3. W misce przygotować sos mieszając oliwę, ocet balsamiczny, majeranek i obrane zmiażdżone ząbki czosnku. 4. Czarne wydrylowane oliwki odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW