Rolada z galaretką |
![]() |
||
Tagi: Rolada z galaretką galaretka cukier jajka żółtko białko Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody. Studzimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze około 200oC do zarumienienia. Studzimy. Wlewamy galaretkę do ciasta i zawijamy. Chłodzimy w lodówce. | |||
|
|||
Słodka rozkosz |
![]() |
||
Tagi: Słodka rozkosz galaretka czekolada bita śmietana Rodzaj dania: desery Rodzaj kuchni: europejska |
|||
W 500 ml wody rozpuszczamy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy ją w kostkę i wrzucamy do pucharka. Dodajemy owoce i ubitą śmietanę. Górę posypujemy startą czekoladą. Jeśli ktoś ma większe pucharki, deser można układać warstwami. | |||
|
|||
Sałatka gyros |
![]() |
||
Tagi: Sałatka gyros kukurydza pierś z kurczaka Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę Gyros i wymieszać. Ostudzić. Mięso ułożyć na spodzie talerza i dodać pokrojoną cebulę, kapustę, paprykę, pieczarki, ogórki, kukurydzę i majonez. Wymieszać. Można ozdobić plasterkami kiwi. | |||
|
|||
Koktajl jagodowy |
![]() |
||
Tagi: Koktajl jagodowy jogurt Rodzaj dania: napoje zimne Rodzaj kuchni: europejska |
|||
Jagody myjemy, miksujemy z jogurtem, dosładzamy cukrem. Na koniec chłodzimy w lodówce. | |||
|
|||
Risotto z mięsem, papryką i ogórkiem marynowanym |
|
||
Tagi: risotto ryż mięso mielone papryka ogórek marynowany obiad Rodzaj dania: dania główne kasza, ryż Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
1. Obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w krążki, czosnek posiekać. 2. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. 3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić paprykę, smażyć około 5 minut mieszając. 4. Następnie dodać cebulę i czosnek, wszystko razem zeszklić. 5. Dodać mięso mielone i smażyć około 10-15 minut. 6. Na koniec dodać ogórek konserwowy pokrojony w paseczki. Wymieszać. 7. Do potrawki dołożyć ryż, przyprawy, ketchup. Wszystko przesmażyć szybko na dużym ogniu.... | |||
|
|||
Ciastka orzechowe z czekoladowymi perełkami |
|
||
Tagi: ciastka orzechy czekolada Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, zmielone orzechy. Składniki dobrze wymieszać. 2. Dodać aromat waniliowy oraz 2 żółtka z jajek - wymieszać. 3. Margarynę (najlepiej schłodzoną) pokroić na kawałki i dodać do składników. 4. Wymieszać rękami ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, uformować kulę, włożyć do foliowej torebki i odłożyć do lodówki na 2 godziny. 5. Po schłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki, oddzielić jedną część. 6. Na stolnicy opró... | |||
|
|||
Sałata lodowa z pomidorami suszonymi |
|
||
Tagi: sałata sałatka sałata lodowa pomidor pomidor suszony Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege |
|||
1. Sałatę umyć, liście porwać na kawałki. 2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części. 3. Przygotować sos z użyciem 5 łyżek oleju z zalewy z pomidorów, octu jabłkowego, pieprzu mielonego, oregano i soli. 4. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, podawać od razu po przygotowaniu. | |||
|
|||
Zupa szczawiowa z jajkiem |
|
||
Tagi: zupa szczaw szczawiowa jajko Rodzaj dania: zupy Rodzaj kuchni: polska Region pochodzenia: cała Polska |
|||
1. Obrać ziemniaki i marchew, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w półplastry. 2. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa, liść, ziele i pieprz. Gotować około 20 minut. 3. Po zmięknięciu warzyw do garnka dodać słoiczek szczawiu, kostki rosołowe i dalej gotować około 10 minut na wolnym ogniu. 4. Jednocześnie ugotować jaja na twardo, obrać i przepołowić. 5. Na koniec zabielić śmietaną, doprawić solą i zagotować. | |||
|
|||
Pieczona papryka faszerowana |
|
||
Tagi: papryka pieczona faszerowana Rodzaj dania: dania główne warzywa zapiekanki Rodzaj kuchni: europejska Rodzaj mięsa: wieprzowina wołowina |
|||
1. Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć. 2. Ugotować ryż w osolonej wodzie. 3. Dużą cebulę obrać, pokroić na półkrążki. Czosnek posiekać. Ogórki marynowane pokroić na paseczki. 3. Na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić cebulę, zeszklić przez około 3 minuty. 4. Do cebuli włożyć mięso mielone, smażyć razem około 5-7 minut, następnie dodać ogórki i czosnek, delikatnie przesmażyć. 5. Dodać do farszu przyprawy, zamieszać i zdjąć z ognia. 6. Papryki napełnić farszem, wyłożyć na blachę wysłaną papierem ... | |||
|
|||
Caprese |
|
||
Tagi: pomidormozzarella Rodzaj dania: sałatki. surówki Rodzaj kuchni: włoska |
|||
Pomidor i ser mozzarella kroimy w plastry.Oliwę i ocet balsamiczny mieszamy razem z przyprawą.Na półmisku układamy na przemian pomidor i ser.Polewamy sosem i dekorujemy świeżymi listkami bazyli.Smacznego | |||
|