-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Ciasto ryżowe z kokosem
Tagi: ciasta wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kasza, ryż
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne inne wege
1. Przygotować ryż: W dużym garnku zagotować 4 szkl. mleka. Dodać szkl. ryżu, wanilię, szkl. cukru, cynamon i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 godz bez przykrycia. Co jakiś czas sprawdzić czy ryż nie przywiera - i dolać mleka jeśli tak się dzieje. Przestudzić. 2. Żółtka roztrzepać i dodać do ryżu. w misce ubić białka na sztywno. Dodać do ryżu. Dobrze wymieszać. 3. Przygotować spód: mąkę, masło, 1/4 szkl. cukru, wiórki kokosowe oraz otręby owsiane - ciasto wyrobić palcami - taka kru...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tarta cebulowa
Tagi: zapiekanki obiad dania główne
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Z mąki, posiekanego schłodzonego wcześniej masła, żółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Cebulę pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić ją przez ok. 15 minut bez przykrycia w winie. Następnie wyłączyć ognień i chwilę jeszcze trzymać na palniku, aby odparował płyn. Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej formę do tart. Na...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Roladki z bakłażana z fetą i pomidorem
Tagi: grill bakłażan pomidory feta
Rodzaj dania: warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Bakłażana myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na plastry, które oprószam solą z obydwu stron i odkładam na sitko, skrapiam sokiem wyciśniętym z cytryny i pozostawiam na kilkanaście minut. Następnie plastry bakłażana opłukuję i osuszam. Patelnię grillową rozgrzewam z niewielką ilością oliwy. Na rozgrzanej patelni smażę plastry bakłażana obsypanego solą morską, kolorowym pieprzem i ognistą mieszanką z każdej strony po ok. 3 minuty do miękkości). Pomidora myję i kroję w cząstki. Ser feta i Phila...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grillowane brzoskwinie z kremem
Tagi: grill brzoskwinie deser
Rodzaj dania: owoce
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać i przekroić na pół, wyjąc pestki. Połówki przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć chwilę, posypać brzoskwinie cukrem i smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Gdy owoce zmiękną, wyjąć je na talerz. Nałożyć do środka każdej brzoskwini serek, posypać posiekaną czekoladą. Udekorować listkami mięty.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Letnia sałatka z grillowaną cukinią
Tagi: grill sałatka cukinia
Rodzaj dania: warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Sos: W słoiczku mieszamy jogurt, oliwę, miód, sól i pieprz, aż do dokładnego połączenia się składników. Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy chwilkę z obu stron. Pomidory kroimy w ósemki. Ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, delikatnie mieszamy z sosem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Domowe hamburgery
Tagi: grill wołowina warzywa
Rodzaj dania: mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: wołowina
Mięso umieścić w misce, dodać drobniutko posiekaną połowę cebuli, musztardę, posypać pieprzem i solą. Dokładnie zagnieść, spróbować (to nie jest aż tak przerażające) i ewentualnie dosolić. Podzielić na 6 równych kulek, odstawić. Sałatę wymieszać z pietruszką. Ogórka, pomidora i cebulę pokroić (cebulę w cienkie piórka). Bułki przepołowić. Rozgrzać posmarowany tłuszczem grill lub patelnię grillową. Mięso spłaszczyć do wymiarów bułki (powinno mieś około 0,5 cm grubości), smażyć do zrumienienia. W ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grillowany kurczak z gruszkami i camembertem
Tagi: grill kurczak gruszka camembert
Rodzaj dania: mięsa owoce
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: drób
Pierś z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na pół. Mięso natrzeć oliwą, posypać solą, rozmarynem, utłuczoną w moździerzu kolendrą i ziołami prowansalskimi, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki w celu schłodzenia. Sałatę umyć, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Gruszki umyć, cienko obrać i pokroić wzdłuż na 1-centymetrowe plastry. Oprószyć każdy plaster przyprawą do dań słodkich i grillować razem z zamarynowaną piersią kurczaka z obydwu stron. Na gorące grillowane plastry gruszki położy...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak grillowany z musem rabarbarowym
Tagi: grill kurczak rabarbar
Rodzaj dania: mięsa owoce
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: drób
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie marynatą sporządzoną z oliwy, soli, pieprzu, cynamonu, słodkiej papryki i ziół. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i położyć na grillu, piec z obydwu stron aż do zarumienienia. Jabłko obrać, pokroić w niezbyt cienkie plastry, posypać cynamonem i grillować. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na plastry, umieścić w rondelku, zalać wodą, wsypać cukier i gotować kilka minut, aż się rozpadnie. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Sk...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kurczak grillowany z jabłkiem
Tagi: grill kurczak jabłka
Rodzaj dania: mięsa owoce
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: drób
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i natrzeć dobrze marynatą przygotowaną z oliwy, soli, pieprzu, ziół i papryki. Wstawić mięso do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie mięso grillować na ruszcie z obydwu stron do zrumienienia. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić na ok. 1-centymetrowe plasterki, oprószyć cynamonem i także grillować na ruszcie lub grillu elektrycznym. Liście sałaty umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Skropić sałatę sosem winegret. Na sałatę położyć grillow...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Grillowany schab z pieczarkami i ziemniaczkami
Tagi: grill mięso schab pieczarki
Rodzaj dania: mięsa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: wieprzowina
Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plastry. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w plastry. Plastry schabu delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami i ziołami z obydwu stron. Na patelnię grillową wlać łyżkę oliwy i na rozgrzany tłuszcz położyć plastry schabu w przyprawach. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z obydwu stron, po chwili dodać pokrojone w plasterki pieczarki, które także należy oprószyć przyprawami - solą, słodką papryką, przyprawą do grilla i ognistą mies...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW