-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Zupa ogórkowa domowa
Tagi: ogórkowa domowa zupa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
przygotowanie składników: - warzywa wszystkie obieramy i kroimy w kostkę (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) - ogórki kwaszone można obrać aczkolwiek ja nie obieram ścieramy je na tarce jarzynowej - skrzydełka myjemy gotowanie: do garnka wlewamy ok 2 litrów wody i dokładamy skrzydełka, marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę) sypiemy odrobinę soli gotujemy to wszystko razem, aż wszystko będzie miękkie (warto sprawdzać ziemniaki aby były bardzo miękki...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Surówka z pomidorów
Tagi: surówka z pomidorów
Rodzaj dania: sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Kieleccyzna
Pomidory zaparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w talarki, odrzucić pestki. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w salaterce, posypać drobno posiekaną, sparzoną cebulą, zielonym koperkiem lub pietruszką. Po wierzchu polać oliwą i skropić cytryną. Powinna postać w zimnie 1-2 godz.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sałatka jarzynowa
Tagi: sałatka jarzynowa
Rodzaj dania: sałatki. surówki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Śląsk Opolski
Włoszczyznę obrać, umyć, ugotować (lub zużyć pozostałą z gotowania wywaru warzywnego), odcedzić i wszystkie jej składniki drobno pokroić. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ogórki, ugotowane jaja i obrane jabłka również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z zielonym groszkiem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem do smaku i całość połączyć z majonezem. Podawać jako przystawkę, do grilla lub danie kolacyjne.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Potrawka z kurczaka w kruchym cieście
Tagi: obiad zapiekanki kurczak
Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna mięsa potrawy mączne warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: drób
Ciasto: Mąkę wymieszać z łyżeczką soli i łyżeczką proszku do pieczenia, Dodać kostkę masła i wysiekać. Szybko zagnieść gładki ciasto i odstawić do lodówki. Na maśle podsmażyć pokrojone filety z kurczaka, Dodać cebulę, startą marchew i pietruszkę oraz pomidory drobno pokrojone w kostkę. Smażyć aż sos odparuje. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz oregano. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm. grubości. Nałożyć farsz na jedną stronę ciasta i przykryć pozostałym. Dokładnie zlepi...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Chlebek orzechowo-miodowy
Tagi: ciasta wypieki desery słodkości
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery kuchnia regionalna pieczywo potrawy mączne
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Białka oddziel od żółtek. Margarynę utrzyj mikserem z cukrem stopniowo dodając żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dołącz do masy żółtkowej razem z połową szklanki posiekanych orzechów włoskich. Na koniec dodaj ubitą pianę i wszystko delikatnie wymieszaj. Formę keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do formy. Piecz w 180 stopni C przez około 60 minut. W międzyczasie przygotuj glazurę miodową. Na patelni ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Napój z jabłek, dyni i jeżyn
Tagi: napój jabłka jeżyny dynia
Rodzaj dania: napoje zimne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Z opłukanej i startej na tarce dyni, należy wycisnąc sok. obrane i oczyszczone jabłka i jeżyny zmiksowac. Składniki zmieszac z wodą i posłodzic do smaku - ak kto lubi ;-) . Najsmaczniejsze zmrożone ! Smacznego !!!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kolorowe śniadanie z jajkiem
Tagi: Kolorowe śniadanie z jajkiem
Rodzaj dania: przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Papryki kroimy w grubsze talarki grubość krążka aby miała ok 4/5 cm. papryka średniej wielkości, szczypiorek siekamy. jak to już mamy przygotowane to możemy już robić nasze kolorowe śniadanie na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub oliwy zależy kto jak woli ja jaja najpierw rozbijam do miseczki aby sprawdzić czy jest dobre i czy czasem jakaś skorupka nie wpadła. na rozgrzanym oleju kładziemy krążki papryki i do środka wlewamy jajko czekamy aż całe się zetnie i tak robimy z każdym kolejnym krążki...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zupa kalafiorowa
Tagi: Zupa kalafiorowa
Rodzaj dania: zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Mazowsze
Rodzaj mięsa: drób
Nalewamy wodę do garnka, następnie myjemy pałki z kurczaka, obieramy włoszczyznę oraz ziemniaki (jeśli są młode to wystarczy szczoteczką je przetrzeć oczywiście pod wodą), kalafiora oczyszczamy i odcinamy same różyczki (rozkładamy go na "części pierwsze" :) ), ja marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kroję w drobną kostkę w ten sposób przemycamy dzieciom warzywa których w większych kawałkach na pewno by nie zjadły. Wszystkie składniki dodajemy do garnka i gotujemy ok 30 minut. na średnim ogn...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Spaghetti domowe
Tagi: spaghetti makaron
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: francuska
Rodzaj mięsa: drób
Makaron do spaghetti gotujemy w wodzie ok 15 minut (do wody dodajemy odrobinę soli lub kostkę rosołową i 1 łyżki oleju), mięso mielone podsmażamy na patelni dodajemy sól, pieprz i koncentrat pomidorowy to wszystko smażymy razem ok 10/15 minut na średnim ogniu co róż mieszając, ser najlepiej kupić w kostce aby go zetrzeć lub też można kupić już straty. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i nakładamy na talerze, następnie polewamy naszym sosem razem z mięsem i na samą górę posypujemy serem. Ps...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Mix-kanapki plażowe z pieczywem tostowym
Tagi: kanapki tosty
Rodzaj dania: pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
1. Kroimy pół bakłażana na cienkie plastry. Posypujemy solą i pozostawiamy na durszlaku przez 30 minut, aby odpłynął z nich sok. Po tym czasie płuczemy i odsączamy. 2. Smażymy plastry na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu (jeśli nie ma grillowej, można na zwykłej) około 5 minut z obu stron - do zmięknięcia. Odkładamy na bok. 3. Drugą połowę obranego bakłażana smażymy na niskim ogniu na patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy z oliwek. Gdy bakłażan mięknie, miażdżymy go widelcem. na papkę. Dodajemy...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW