-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Muffinki drożdżowe
Tagi: ciastka desery wypieki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania główne desery potrawy mączne
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, nalezy tylko pamiętać że mleko powinno być mocno ciepłe. Ciasto odstawić na ok 30 min. w ciepłe miejsce aż podoi swoją objętość. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić. Przygotować foremki. Nalezy dobrze wysmarować masłem. Napełniać do 2/3 objętości i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 min. Piec w 180 stopniach aż muffinki nabiorą złoto-brązowego koloru. Można podawać ciepłe z masełkiem, lub z ulubionym dżemem..
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czekoladowo-bananowe kanapki tostowe
Tagi: kanapka deser tost pieczywo tostowe czekolada banan czekoladowy krem masło czekoladowe bananowy
Rodzaj dania: dania jarskie desery owoce pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Posmarować wewnętrzne strony tostów masłem czekoladowym (może być np. Nutella) 2. Banany obrać, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki o długości kromek. 3. Ułożyć połówki bananów na tosty, przykryć kromkami posmarowanymi od wewnątrz masłem czekoladowym. 4. Zewnętrzne strony kromek słodkich kanapek posmarować odrobinę masłem. 5. Włożyć kanapki do opiekacza, opiekać do zarumienienia pieczywa.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Melonowo-malinowy sorbet
Tagi: sorbet lody maliny melon malinowy melonowy deser lato
Rodzaj dania: dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: europejska
1. Przekroić melon na pół, wydrążyć i pokroić w kostkę. Skórę pozostawić - przyda się jako "naczynie" do zaserwowania deseru. 2. Przełożyć kawałki melona do misy, dodać wodę, cukier puder, sok z cytryny i mieszać razem aż do uzyskania gładkiej mieszanki (można użyć blendera). 3. Dodać maliny do mieszanki wymieszać 2 sekundy, aby nie rozdrobnić całkowicie malin. 4. Wlać mieszankę do urządzenia do przygotowywania lodów. Jeśli nie masz urządzenia do lodów, przełożyć mieszankę do szczelnego pojemnika i z...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lody karmelowe z orzechowymi pralinami
Tagi: lody karmel orzechy karmelowe orzechowe
Rodzaj dania: dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: europejska
1. W dużym garnku o grubym dnie stopić cukier brązowy (200 g) z łyżką wody, aż cukier się skarmelizuje. Zajmie to około 10-15 minut: 2. Zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i sól. Dobrze wymieszać, a w razie potrzeby postawić na ogniu na minutę lub dwie i mieszać do momentu otrzymania jednolitej masy. 3. Dodać zimne mleko i 4 białka jajek. Wstawić ponownie na ogień i podgrzać mieszaninę do temperatury około 65° C. Nie zagotowywać! 4. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, nastę...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lody czekoladowe
Tagi: lody czekolada czekoladowe
Rodzaj dania: dania jarskie desery
Rodzaj kuchni: europejska
1. Rozpuść czekoladę w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Zdjąć z ognia i odstawić. 2. Jajko wymieszać z cukrem następnie dodać mleko, wymieszać i wlać wszystko do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. 3. Pozostawić masę w lodówce na kilka godzin a następnie dodać schłodzoną śmietankę kremówkę. 4. Schłodzoną masę do lodów zamrozić. W trakcie mrożenia (w miarę tężenia lodów) raz na kilkadziesiąt minut można wymieszać. Do przygotowania lodów (mrożenia) można użyć również maszynki do lodów. Wów...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kardamonowy chleb z suszonymi śliwkami
Tagi: chleb pieczywo kardamon śliwka suszona
Rodzaj dania: dania jarskie pieczywo potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: europejska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Doskonały chleb wilgotny i miękki, z równowagą między daniem pikantnym i słodkim. Wspaniała i pyszna przekąska, którą można przygotować rano i wstawić do lodówki, do wykorzystania na popołudniowy posiłek na świeżym powietrzu, może być również niezwykłym aperitifem. 1. Suszone śliwki bez pestek namoczyć w rumie przez godzinę lub jeśli można na noc. 2. Wymieszać obie mąki oraz rozdrobnione drożdże. Dodać sól, wodę i zagnieść ciasto ręcznie lub zagniatarce co najmniej 10 minut. 3. Następnie ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ziemniaki z mięsnym sosem
Tagi: wołowina dania główne
Rodzaj dania: dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wołowina
Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Chlebek szpinakowy z serem feta
Tagi: pieczywo dania mączne wege
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
2 łyżki oliwy dobrze rozgrzać na patelni, Wrzucić pokrojoną w pół-krążki cebulę, oprószyć 1/2 łyżeczki soli, smażyć aż zrobi się lekko brązowa. Dodać łyżkę oliwy i dorzucić szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilkę - ok. 1 min. Zdjąć z ognia. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli. W większej misce wymieszać: jajka (białka można ubić osobno - chleb będzie bardziej puszysty), mleko i oliwę extra virgine. Wsypać mąkę do płynnych składników i szybko w...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Makaron z sosem brokułowym i serem feta
Tagi: obiad makaron
Rodzaj dania: dania główne fast-food kuchnia regionalna makarony potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Brokuła oczyścić, i pokroić na mniejsze części, Ugotować do miękkości. Odcedzić. w międzyczasie ugotować dowolny makaron wg przepisu na opakowaniu. Brokuła przełożyć do dużej miski, dodać oliwę. Na maśle podsmażyć szalotki i czosnek. Dodać do brokuła. Dodać także posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Zmiksować wszystko blenderem. Jeśli masa będzie za gęsta (to ma być sos!!), dodać trochę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem mocno podgrzać. Nakładać na makaron i posypać pokrusz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Lasagne
Tagi: obiad danie główne
Rodzaj dania: dania główne fast-food makarony mięsa potrawy mączne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: cielęcina wieprzowina
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos besz...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW