-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Tort marchewkowy
Tagi: ciasta desery
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Masa: Do garnka wlać mleko kokosowe i likier, wsypać cukier i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Gotować na średnim ogniu przez około pół godziny lub dłużej, do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Ostudzić. Serek homogenizowany i mascarpone włożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając. Krem wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia. Ciasto: Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm po...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Brzoskwiniowa pokusa
Tagi: ciasta desery
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
1. Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale używamy połowę zalecanej ilości mleka (w naszym przypadku będzie to 500 ml). Pozostawiamy do ostygnięcia. 2. Herbatniki miksujemy. Dodajemy pół kostki miękkiego masła. Mieszamy (masa powinna przypominać mokry piasek). 3. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód formy do tarty. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni. 4. Robimy krem: wystudzony budyń miksujemy z pozostałym masłem (składniki musimy dodawać stopniowo...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tartaletki ze śliwkami
Tagi: tartaletki kruche ciasto śliwki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: śródziemnomorska
Składniki na 8 foremek o średnicy 11cm. Ciasto: - 150g mąki - 1 żółtko - 50g masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru pudru - ok. 2 łyżek śmietany Nadzienie: - 400g śliwek - 50g masła - 2 łyżki cukru - 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem oraz żółtkiem. Dodać śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 mint. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dokładnie blaszk...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zapiekane, nadziewane pomidory
Tagi: warzywa grill
Rodzaj dania: dania jarskie przekąski warzywa zapiekanki
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pomidory umyć i osuszyć. Odciąć górną część i wydrążyć pestki. W miseczce wymieszać kozi ser, z posiekanym szczypiorkiem i bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić pomidory. Pomidory skropić oliwa i posypać startym parmezanem. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować ąż będą miękkie.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kruche ciasto z owocami lata
Tagi: kruche kruszonka maliny jeżyny porzeczki borówki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Składniki. Spód ciasta: • 150 g mąki pszennej • 100 g mąki ziemniaczanej • 50 g cukru • 1 jajko • 150 g masła (schłodzonego) Budyniowy krem: • 250 m mleka • 2 łyżki cukru wanilinowego • 3 żółtka • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka kokosowa: • 100 g mąki pszennej • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych • 50 g cukru • 125 g masła (schłodzonego) Przepis na formę o wymiarach 25 x 30 cm Przygotować spód ci...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pudding ryżowy
Tagi: deser przekąska
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Zagotować mleko z laską wanilii. Kiedy będzie wrzeć wyjąć wanilię przciąć i dodać do mleka same pestki. Na gotujące się mneko wsypać ryż, cukier, cynamon, kardamon i szafran, gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do pucharków, udekorowąc orzeszkami pistacjowymi. Podawać na ciepło ale dobrze smakuje też schłodzony
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Gulasz dyniowy
Tagi: warzywa obiad
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w dość sporą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać dynię i fasolkę (może być mrożona) i chwilę podsmażyć, Kiedy będzie już złocista podlać bulionem warzywnym (ok 1 litr). Dusić przez ok 15 min., nie przykrywać tak żeby część płynu odparowała. Doprawić pieprzem cayene, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Jeśli będzie mało wyrazista można dodać trochę soli. Jeśli ktoś lubi tłustszą i gęstszą wersję można dodać 2 łyżki dobrej śmietany....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Młode ziemniaczki z grilla
Tagi: grill warzywa
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie dania ziemniaczane warzywa
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Ziemniaki wyszorować i obgotować w lekko osolonej wodzie - na al dente. W tym czasie przygotować marynatę - w miseczce wymieszać oliwę, sok z 1 cytryny, musztardę oraz zioła, natkę piertuszki drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki wyjąć z wody, dobrze natrzeć marynatą. Gotowe ziemniaki nabić na patyczki do szaszłyków i grillować, aż będą miękkie i nabiorą ładnego złoto-brązowego koloru.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
lekka sałatka letnia
Tagi: sałatki warzywa wege
Rodzaj dania: dania jarskie sałatki. surówki warzywa
Rodzaj kuchni:
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Warzywa umyć, osuszyć. Pomidorki dodać w całości lub opcjonalnie poprzecinać na połówki. Papryke pokroić w paski. Oliwki osączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć w dużej salaterce. Natkę pietruszki pokroić i dodać do sałatki. Ser mozzarela - w małych kulkach, jeśli nie dostaniecie takiego to pokroić na mniejsze części. Całość wymieszać. W słoiczku przygotować dresing - oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też dodać łyżeczkę musztardy ostrej. Polać sałatę. Podawa...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Gazpacho
Tagi: zupy
Rodzaj dania: dania główne dania jarskie warzywa zupy
Rodzaj kuchni:
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać. Pokroić na kawałki (najlepiej robić to bezpośrednio na sicie zawieszonym nad miską - dzięki temu zachowamy sok i pozbędziemy się nasion). Miąższ dodać do soku w misce, z nasion pozostawionych na sicie wycisnąć jak najwięcej soku. Nasiona wyrzucić a do soku z miąższem dodać obrane i pokrojone ogórki, cebulę oraz paprykę. Dodać chili (na początek mniejszą ilość), sok z limonki, ocet winny, oliwę oraz pieczywo. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować (przez okoł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW