-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Strona

1...4567891011...155
Mleczne pianki
Tagi: Mleczne pianki mleko cukier puder galaretka deser
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni:
Pół puszki skondensowanego mleka, ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. 1 galaretkę rozpuścić w szklance wody i wlać do ubijanego mleka. Gdy zacznie tężeć wylać do tortownicy i poczeka aż zastygnie. Z drugą połową mleka, zrobić dokładnie to samo i wylać do tortownicy drugą warstwę. Ułożyć owoce z puszki i zalać rozpuszczoną w wodzie, 3 galaretką. Wstawić do lodówki.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Brzoskwiniowiec
Tagi: Brzoskwiniowiec
Rodzaj dania: desery
Rodzaj kuchni: europejska
Śmietanę ubić z 1/ 2 szkl. cukru. 1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić i połączyć ze śmietaną. Część brzoskwini drobno pokroić i dodać do masy śmietanowej. Schłodzić w lodówce. Do tortownicy włożyć spód biszkoptowy i wylać stężałą masę. Ułożyć pozostałe brzoskwinie i zalać drugą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Tarta budyniowa z jabłkiem i bananem
Tagi: budyń tarta jabłka banan
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie desery owoce
Rodzaj kuchni: fusion
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i dokładnie siekamy (bardzo ważne aby siekać a nie zagnieść). Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę (lub jogurt) i wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Zawartość miseczki dodajemy do mąki, dosypujemy proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które następnie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. W tym czasie gotujemy budyń w nieco mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml) i odstawiamy by przestygł. Jabłka ob...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czekoladowe ciasto z bananami
Tagi: czekolada banany ciasto łatwe
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery owoce
Rodzaj kuchni: europejska
Margarynę wraz z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj mikserem na gładką masę, dodaj całe jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Banany pokrój w kostkę, a czekoladę posiekaj na małe kawałki i delikatnie wymieszaj z ciastem (najlepiej drewnianą łyżką). Gotową masę przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na babkę i średnicy 26 cm. Piecz w nagrzanym do 150C piekarniku z termoobiegiem przez ok 50-60 minut.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kapuśniaczki z twarogowego ciasta
Tagi: kapusta bułeczki przekąska twaróg ciasto
Rodzaj dania: dania jarskie kanapki pieczywo przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Roztocze
Rodzaj mięsa: wege
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową, jogurt grecki oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Farsz: Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w dro...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Babeczki z masą kajmakową
Tagi: kruche ciasto boże narodzenie do kawy masa kajmakowa kruche babeczki na święta z galaretką z masłem
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Na około 40 babeczek. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, schłodzić do stężenia. Z mąki, margaryny, cukru pudru, żółtek i śmietany przygotować kruche ciasto i wykleić nim foremki na babeczki. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce masę kajmakową. Na końcu dodać spirytus. Do wystudzonych babeczek wkładać po 2-3 wisienki z syropu. Przykrywać masą. Galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na masie. Udekorować p...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Kapusta wigilijna z jagłami
Tagi: kasza jaglana boże narodzenie grzyby suszone kapusta wigilijna kapusta z grzybami
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Grzyby namoczyć. Kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Zalać wodą do poziomu kapusty. Dodać ziela i liście laurowe. Gotować aż kapusta zmięknie. Wierzch kapusty posypać kaszą jaglaną i dusić pod przykryciem aż kasza się uparuje. Całość wymieszać, doprawić sola i pieprzem i gotować jeszcze 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Cebulę zezłocić na oleju (najlepiej lnianym). Dodać do kapusty. Trochę zostawić do okraszenia. Smacznego :)...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
(Przed)świąteczne ciasteczka
Tagi: ciasteczka boże narodzenie amoniaczki
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Pieczone zawsze 2-3 tygodnie przed świętami stanowią zapowiedź bożonarodzeniowych pyszności. Pamiętam jak robiła je moja Babcia, a mój Tato - jak jego Babcia. Chowane w papierowej torbie zawsze znikały przed świętami :) Mąkę z amoniakiem przesiać, posiekać z tłuszczem. Dodać cukier, żółtka, jajko, cukier waniliowy i mleko. Zagnieść ciasto i zostawić na 30 minut. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wycięte ciasteczka posmarować białkiem i udekorować cukrem. Piec około 10 minut w temp. 180 stop...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Czysty barszcz grzybowy z uszkami
Tagi: suszone grzyby wigilia boże narodzenie zakwas uszka barszcz wigilijny barszcz grzybowy barszcz na zakwasie
Rodzaj dania: dania jarskie kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Galicja
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne
Składniki na zakwas (mąkę żytnią, czosnek i kromkę chleba) wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Garść grzybów namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odci...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Tagi: wigilia boże narodzenie pierogi z kapustą
Rodzaj dania: dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Kapustę odgotować, odcisnąć i drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę o grubym sitku. Cebulkę pokroić i podsmażyć na oleju, 2/3 przełożyć do kapusty. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i podsmażyć do odparowania wody na pozostałej na patelni cebuli. Wymieszać z kapustą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i wycinać szklanką okrągłe placki. Sklejone pierożki gotować we wrzątku do wypł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW