-
Szukaj
Szukanie zaawansowane
Omlet z serem pleśniowym
Tagi: Przystawki
Rodzaj dania: naleśniki przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jajka roztrzepać w miseczce z solą i pieprzem. Ser pokruszyć na małe kawałeczki i wymieszać z jajkami. Na patelni rozgrzać olej. Wlać masę jajeczną i smażyć aż jajka się zetną na bardzo małym ogniu. Zsunąć ostrożnie na talerz. Podawać z powidłami z żurawiny
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Wiosenny makaron z papryką i salami
Tagi: obiady szybkie papryka salami.
Rodzaj dania: dania główne makarony warzywa
Rodzaj kuchni: wegetariańska
Rodzaj mięsa: wege
Makaron ugotować al dente. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Salami pokroić w małe ćwiartki, wrzucić do warzyw i lekko podsmażyć. Dodać makaron i lekko jeszcze podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Metrowiec
Tagi: metrowiec
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę, następnie dodać do nich według proporcji: olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek jaj ubić sztywną pianę i wymieszać ją z masą. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian. Piec je w dwóch wąskich blaszkach przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 3/4 szklanki mleka zagotować z połową szklanki cukru. Wystudzić, dodać masę przygotowaną z 3/4 szklanki mleka, 2...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Bigos domowy
Tagi: bigos
Rodzaj dania: dania główne
Rodzaj kuchni: polska
Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w plastry podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sernik
Tagi: sernik brzoskwinie
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Z mąki, żółtek, margaryny, śmietany i proszku zagnieść kruche ciasto. Ubić białka na sztywna pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ser, składniki połączyć, dodać budyń oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć ciastem, wylać na nie masę serową. Na wierzch wyłożyć kawałki brzoskwiń. Piec 1,5 godz. 160*C.
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Sernik biały
Tagi: ciasta
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka desery
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło(mój sernik nic nie urósł, ale też i nie opadł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Ciasto Zebra
Tagi: ciasto zebra kakaowe
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka dania jarskie
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: danie bezmięsne wege
Jajka rozetrzeć z cukrem. Dodać pozostałe składniki (bez kakao). Uzyskane ciasto rozlać do dwóch naczyń, do jednego dodać kakao i wymieszać. Białe i ciemne ciasto jednocześnie wylewać na blachę, tworząc "esy-floresy" Piec około 45 minut ! SMACZNEGO !!!
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Zrazy wołowe
Tagi: świąteczny obiad
Rodzaj dania: dania główne kuchnia regionalna mięsa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wołowina
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać w plastry, zbić tłuczkiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w pół-krążki. Jedną cebulę razem z korniszonami posiekać jak najdrobniej i wymieszać z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Przygotowaną mieszaninę nakładać równomiernie na płaty mięsa, zwinąć w ścisłe ruloniki. Ruloniki można spiąć, np. wykałaczkami, lub obwiązać bawełnianą nitką, zabieg ten jednak nie jest konieczny. Przygotowane zrazy lekko obrumienić na patelni do smażenia bez tł...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Naleśnikowy torcik mięsny
Tagi: Obiad tort mięso naleśnik.
Rodzaj dania: dania główne mięsa naleśniki potrawy mączne warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: drób
Z 1 szklanka wody 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody mineralnej 1 duże jajko lub 2 małe 1łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1 szklanki maki wyrobić ciasto naleśnikowe. jak będzie za rzadkie dodać więcej mąki. Wymieszane ciasto odstawić na około pol godziny. 5oo g mięsa mielonego z piersi indyczej – ugotowanego 450 g rozmrożonego szpinaku pęczek posiekanego szczypiorku 4 zmiażdżone ząbki czosnku sol, pieprz majeranek,słodka papryka Wszystkie składniki wymieszać i rozdrobnić blenderem. ...
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis
Jabłecznik
Tagi: jabłecznik kruche
Rodzaj dania: ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Jajka, cukier, masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec. Na ciasto wyłożyć jabłka:( 1,5kg jabłek obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu ). Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w tem 170-180*C....
Szczegóły przepisu Wrzuć do plecaka Drukuj przepis

Szukaj przepisu

Nazwa
Rodzaj kuchni
Region
Rodzaj dania
Rodzaj mięsa
Danie dietetyczne
Wyszukiwarka
 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2018 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW