Gdziebylcowy Festiwal Jaj





W ostatnie dni przedświąteczne rozpoczyna się przygotowywanie wielkanocnych potraw. Nadchodzącą ucztę zapowiadają wijące się po domostwach zapachy świeżo pieczonych ciast, wyrośniętych mazurków, marynowanych mięs, gotowanych szynek i staropolskich bigosów.
Na wielkanocnym stole króluje jednak jajo, od wieków uważane za symbol odradzającego się życia. W kulturze chrześcijańskiej wiąże się z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na wieczne życie. Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. W kulinariach, dzięki bogatym źródłom substancji odżywczych, jaja są wykorzystywane jako podstawa wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się te kurze, ale ostatnio również kacze, gęsie, przepiórcze a nawet strusie. Zawierają dużo witamin A, D oraz niektórych witamin z grupy B.
Poniżej prezentujemy wiele jajecznych pomysłów. Dzięki Gdziebylcowemu Festiwalowi Jaj dowiesz się, jak kulinarnie urozmaicić stół w trakcie najbliższych Świąt Wielkanocnych. A może masz swój ulubiony pomysł na jajo? Podziel się tym z nami w TakiejSmace!
Sałata z jajecznym sosem vinaigrette
Sałatka warstwowa z jajkiem i selerem
Jajka faszerowane tuńczykiem z curry
Komentarze i oceny
średnia ocena ogólna: 5
|
Periak
7 Kwietnia 2012r. o 23:13
ocena ogólna
|
![]() |
adam
4 Kwietnia 2012r. o 10:55
ocena ogólna
|
![]() |
rafal
4 Kwietnia 2012r. o 10:36
ocena ogólna
|