-
Szukaj
Szukanie zaawansowane

Tatarskie święto Sabantuj w czerwcu w Kruszynianach


Tatarskie Sabantuj w Kruszynianach, fot. gdziebylec.plJuż 14 czerwca w Kruszynianach na Podlasiu odbędzie się VIII edycja tatarskiego święta Sabantuj i III Ogólnopolski Festiwal Kuchni Tatarskiej w Kruszynianach. Gospodarze Tatarskiej JurtyTatarska Jurta - Gospodarstwo agroturystyczne Dżennety i Mirosława Bogdanowiczówzapraszają wszystkich do udziału w festiwalu. Tegoroczny odbędzie się pod hasłem „Tatarskim smakiem”, a tematem przewodnim będą inspiracje kuchnią tatarską.

Sabantuj to obchodzone przez Tatarów Święto Pługa, mające ponad 1000-letnią tradycję. Święto łączy obrzędy prac rolnych z pięknym obyczajem, tańcami, śpiewem, zabawą narodu tatarskiego z elementami religii muzułmańskiej. Odbywa się po zakończeniu wiosennych prac polowych. Uczestniczą w nim całe rodziny. Impreza toczy się na świeżym powietrzu, a poza prezentacją kultury i tradycji gospodarze proponują gry, konkursy, zabawy i zawody sportowe.

Dżenneta Bogdanowicz - gospodyni Tatarskiej Jurty wyróżniona mianem Gdziebylca Roku, fot. gdziebylec.pl"Sabantuj obchodzili nasi przodkowie, nadal obchodzą je Tatarzy w Baszkirii, Tatarstanie, na Krymie, w Turcji, Niemczech i innych krajach. Od 2007 r. odrodziliśmy je w Kruszynianach. Oprócz tradycji tatarskiej i muzułmańskiej prezentujemy w tym dniu walory Podlasia oraz wielokulturowość naszego regionu. Święto cieszy się dużym zainteresowaniem nie tylko mieszkańców Podlasia, lecz również gości z innych obszarów Polski." - twierdzi i zaprasza Dżenneta Bogdanowicz, gospodyni Tatarskiej JurtyTatarska Jurta - Gospodarstwo agroturystyczne Dżennety i Mirosława Bogdanowiczóww Kruszynianach.

Prezentacja i degustacja tradycyjnych potraw tatarskich, warsztaty kuchni tatarskiej dla dorosłych i dzieci, I Mistrzostwa Świata w spożywaniu potraw tatarskich, występy artystów pochodzących z różnych krajów, możliwość poznania kultury i tradycji tatarskiej, historii i współczesnego życia Tatarów polskich, a także prezentacja uroków życia na wsi i wypraw do lasu to tylko niektóre atrakcje Sabantuj 2014.

Tatarskie Sabantuj w Kruszynianach, fot. gdziebylec.plGospodarze Tatarskiej Jurty w Kruszynianach zapraszają wszystkich blogerów kulinarnych do udziału w VIII edycji tatarskiego święta Sabantuj – III Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Tatarskiej w sobotę 14 czerwca 2014 r. Tegoroczny Festiwal odbędzie się pod hasłem „Tatarskim smakiem”, a tematem przewodnim będą inspiracje kuchnią tatarską. Pragniemy zatem zachęcić blogerów kulinarnych do stworzenia własnych dań inspirowanych potrawami tatarskimi: kołdunami, pierekaczewnikiem lub kibinami. Prosimy o przesłanie zdjęć przygotowanych potraw do dnia 10 czerwca 2014 r. na adres e-mail: dzenneta@wp.pl. W trakcie Festiwalu, w dniu 14 czerwca, odbędzie się konkurs zgłoszonych potraw, a powołane jury wyłoni zwycięzcę, który otrzyma atrakcyjną nagrodę. Mamy nadzieję, że udział w Sabantuj sprawi Państwu radość i będzie przygodą nie tylko kulinarną. Festiwal odbędzie się na terenie gospodarstwa agroturystycznego Tatarska Jurta w Kruszynianach w dniu 14 czerwca 2014 r. Początek imprezy o godz. 12:00. Serdecznie zapraszamy i zachęcamy do udziału w konkursie potraw inspirowanych kuchnią tatarską.

Na festiwal zaprasza Dżenneta Bogdanowicz i zespół Tatarskiej Jurty

Święto Sabantuj jest organizowane dzieki pomocy Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego.

Portal gdziebylec.pl objął patronat nad Sabantuj w Kruszynianach.

Program:

  • Azan – wezwanie do wspólnej modlitwy (nawoływanie muezina z minaretu Meczetu w KruszynianachMeczet w Kruszynianach)
  • Parada koni, pojazdów konnych i Chorągwi Hetmana Czarnieckiego
  • Występ zespołu tatarskiego „Buńczuk”
  • Uroczyste otwarcie Festiwalu
  • Występ zespołu „Łowzar” z Czeczenii
  • Otwarcie części kulinarnej i zapowiedź konkursów
  • Występ zespołu cygańskiego „Rada Dance”
  • Tatarskim smakiem – inspiracje: konkurs dla blogerów kulinarnych
  • Taniec orientalny – „Rada Dance”
  • Przemówienie Ambasadora Indonezji i prezentacja kuchni indonezyjskiej
  • Występ zespołu artystycznego z Indonezji
  • Pokaz przygotowania pierekaczewnika i poczęstunek
  • Przemówienie Ambasadora Kazachstanu i występ zespołu artystycznego z Kazachstanu
  • Występ zespołu Programu Dialogu „SHOMER International” – wokalistki Nijole i zespołu muzyki żydowskiej z Białorusi – program artystyczny „Jidisze Mame”
  • Konkurs w jedzeniu potraw tatarskich
  • Występ białoruskiego zespołu „Zaranica” z Krynek
  • Pokaz przegotowany przez Chorągiew Hetmana Czarnieckiego
  • Występ artystów Knyszyńskiego Ośrodka Kultury – „Rajki (swaty)”
  • Występ zespołu „Beit Emet” – artystów żydowskich z Żytomierza (Ukraina), uczestników Programu Dialogu „SHOMER International” BY-PL-UA
  • Podsumowanie i zakończenie Festiwalu

VIII edycję festiwalu Sabantuj „Tatarskim smakiem” poprowadzą Włodzimierz Zientarski i Michał Wojdan 

W programie również:

  • prezentacja komputowej Chorągwi Hetmana Stefana Czarnieckiego
  • pokazy pułku tatarskiego dzikiej dywizji
  • pokazy łucznictwa konnego
  • pokaz bitwy łuczników
  • pokaz szermierki
  • warsztaty strzelania z łuku archaicznego
  • przejażdżki konne
  • pokazy akcji i sprzętu służb mundurowych
  • stoisko mistrzów kuchni – Davida Gaboriaud i Jerzego Nogala
  • wioska dziecięca
  • pokazy gotowania – kuchnia indonezyjska, kazachska, macedońska, bośniacka, arabska
  • kaligrafia arabska – pokaz i warsztaty
  • wystawa garbarstwa tatarskiego
  • opowiadacze w Jurcie
  • obrzędowy korowód

Komentarze i oceny

Brak komentarzy
 

Dodaj komentarz

Zaloguj się tutaj


 -

Właściciel serwisu:                   Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright 2010-2017 © gdziebylec.pl – cała Polska w kieszeni           Developed by:   Projektowanie stron WWW