Staropolski śledź w oleju

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agatabogata, dnia 9 Stycznia 2012r. o 18:11
Tagi: śledź, olej, cebula, Wigilia, święta, Boże Narodzenie, ryba
Rodzaj dania:przekąski ryby. owoce morza
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Podlasie i Suwalszczyzna
Rodzaj mięsa: ryby, owoce morza

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
śledź solony - filet 300 g ryby i owoce morza
cebula 3 szt. warzywa
olej słonecznikowy 1 szklanka płyny i sosy

Opis

*Płaty śledziowe opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (jeden płat na 2 części).
*Cebulę obrać, pokroić na plastry.
*Do słoika włożyć na dno krążki cebuli, następnie 2-3 kawałki śledzia. Czynność powtarzać do zakończenia wszystkich składników.
*Na koniec delikatnie wlać do słoika olej słonecznikowy, czekając aż dokładnie pokryje wszystkie składniki.
*Odstawić w chłodne miejsce. Gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 20min.
Cana:
Liczba kalorii: