Biała zupa bułgarska z cukinią

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: adam, dnia 3 Kwietnia 2012r. o 19:22
Tagi: zupa, bułgarska, Bułgaria, cukinia, curry
Rodzaj dania:zupy
Rodzaj kuchni: bałkańska
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
woda 3 l płyny i sosy
kostka rosołowa mięsna drobiowa 4 szt. przyprawy i zioła
liść laurowy 4 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie 5 szt. przyprawy i zioła
pietruszka 2 szt. warzywa
marchew 2 szt. warzywa
por 1 szt. warzywa
seler 150 g warzywa
cukinia 2 szt. warzywa
cebula 1 szt. warzywa
ryż biały 150 g dodatki
mleko 1 szklanka nabiał
śmietana 18% 200 ml nabiał
jajo kurze 2 szt. nabiał
curry 1 łyżka przyprawy i zioła
pieprz cayenne 1 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Mega warzywna, zdrowa, witaminowa i pożywna zupa z bałkańskim smaczkiem. Curry nadaje zupie charakterystycznego aromatu. Polecam dla dużej i głodnej rodziny :-)

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
2. Cukinii nie obierać, pokroić w 1 cm kostkę.
3. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić w słupki.
4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
5. Por pokroić w krążki.
6. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, i rozpuścić kostki rosołowe.
7. Następnie do garnka wrzucić wszystkie warzywa. Gotować pod przykryciem 15 minut.
8. Dodać 1 szklankę mleka, gotować dalej.
9. Po kolejnych 15 minut wsypać ryż, wsypać curry i pieprz. Gotować kolejne 20 minut mieszając od czasu do czasu.
10. Przygotować mieszankę z przypraw (curry, pieprz cayenne) 2 jajek, śmietany - dokładnie wszystko wymieszać.
11. Odlać z zupy 1 szklankę rosołu, rozmieszać razem ze śmietanową mieszanką, wlewać powoli mieszankę do gotującej się zupy mieszając.
Uwaga - przy zagotowaniu lub ponownym odgrzaniu śmietana w zupie może się zważyć, więc najlepiej spożyć całość bez ponownego odgrzewania. :-)
Biała zupa bułgarska z cukinią
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 15min.
Cana:
Liczba kalorii: