Lasagne

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 26 Sierpnia 2012r. o 18:21
Tagi: obiad, danie główne
Rodzaj dania:dania główne fast-food makarony mięsa potrawy mączne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: cielęcinawieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
makaron lasagne 1 opakowanie dodatki
wieprzowo-wołowe mięso mielone 500 g mięsa
cebula 2 szt. warzywa
czosnek 4 ząbek warzywa
pomidor w puszce kawałki 1 puszka warzywa
ser mozzarella 200 g nabiał
bazylia suszona 2 łyżeczka przyprawy i zioła
sól 1 łyżeczka przyprawy i zioła
sos beszamelowy 1 szklanka płyny i sosy

Opis

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana: całej potrawy: 20zł PLN jednej porcji: 2,50 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2500 kcal jednej porcji: 300 kcal