Lasagne
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
agnethia,
dnia 26 Sierpnia 2012r. o 18:21
Tagi:
obiad, danie główne
Rodzaj dania:
dania główne fast-food makarony mięsa potrawy mączne
Rodzaj kuchni:
włoska
Rodzaj mięsa:
cielęcinawieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
makaron lasagne |
1 |
opakowanie |
dodatki |
wieprzowo-wołowe mięso mielone |
500 |
g |
mięsa |
cebula |
2 |
szt. |
warzywa |
czosnek |
4 |
ząbek |
warzywa |
pomidor w puszce kawałki |
1 |
puszka |
warzywa |
ser mozzarella |
200 |
g |
nabiał |
bazylia suszona |
2 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
sól |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
sos beszamelowy |
1 |
szklanka |
płyny i sosy |
Opis
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy mięso mielone i cebulę. Jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki – najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano). Mięso łączymy z koncentratem pomidorowym lub pomidorami z puszki. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta.
Dla ilu osób: |
6 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
1godz. 0min. |
Cana: |
całej potrawy: 20zł PLN |
jednej porcji: 2,50 PLN |
Liczba kalorii: |
całej potrawy: 2500 kcal |
jednej porcji: 300 kcal |