Ziemniaki z mięsnym sosem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 1 Września 2012r. o 13:52
Tagi: wołowina, dania główne
Rodzaj dania:dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: wołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wołowina - polędwica 400 g mięsa
ziemniaki 1 kg warzywa
marchew 2 szt. warzywa
masło klarowane 4 łyżka nabiał
sól 1 łyżka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1/2 łyżka przyprawy i zioła
papryka chilli - suszone płatki 1/3 łyżeczka przyprawy i zioła
oregano suszone 2 łyżeczka przyprawy i zioła
cebula 1 szt. warzywa
bulion 2/3 l płyny i sosy

Opis

Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem.
Dla ilu osób: 5
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 45min.
Cana: całej potrawy: 20zł PLN jednej porcji: 4zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2500 kcal jednej porcji: 500 kcal