Ziemniaki z mięsnym sosem
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
agnethia,
dnia 1 Września 2012r. o 13:52
Tagi:
wołowina, dania główne
Rodzaj dania:
dania główne dania ziemniaczane kuchnia regionalna mięsa warzywa
Rodzaj kuchni:
polskaRegion pochodzenia:
Bieszczady
Rodzaj mięsa:
wołowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
wołowina - polędwica |
400 |
g |
mięsa |
ziemniaki |
1 |
kg |
warzywa |
marchew |
2 |
szt. |
warzywa |
masło klarowane |
4 |
łyżka |
nabiał |
sól |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
1/2 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
papryka chilli - suszone płatki |
1/3 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
oregano suszone |
2 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
cebula |
1 |
szt. |
warzywa |
bulion |
2/3 |
l |
płyny i sosy |
Opis
Ziemniaki (niezbyt duże) wyszorować i ugotować w łupince. W międzyczasie na maśle klarowanym podsmażyć polędwicę wieprzową pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Zalać ok. 2/3 litra bulionu. Doprawić solą, pieprzem oraz chilli i oregano. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki odcedzić, podawać w całości polane mięsnym sosem.
Dla ilu osób: |
5 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
0godz. 45min. |
Cana: |
całej potrawy: 20zł PLN |
jednej porcji: 4zł PLN |
Liczba kalorii: |
całej potrawy: 2500 kcal |
jednej porcji: 500 kcal |