Chlebek orzechowo-miodowy

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 8 Września 2012r. o 13:33
Tagi: ciasta wypieki, desery, słodkości
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka desery kuchnia regionalna pieczywo potrawy mączne
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa: danie bezmięsnewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
margaryna 250 g nabiał
cukier 150 g dodatki
mąka tortowa 250 g dodatki
mąka ziemniaczana 50 g dodatki
jajo kurze 4 szt. nabiał
orzechy włoskie 1 szklanka dodatki
miód 1/2 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka dodatki

Opis

Białka oddziel od żółtek.
Margarynę utrzyj mikserem z cukrem stopniowo dodając żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę.
Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dołącz do masy żółtkowej razem z połową szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Na koniec dodaj ubitą pianę i wszystko delikatnie wymieszaj.
Formę keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Przełóż ciasto do formy.
Piecz w 180 stopni C przez około 60 minut.
W międzyczasie przygotuj glazurę miodową. Na patelni upraż lekko pozostałą część orzechów włoskich. Dodaj do nich miód (powinien być płynny prawdziwy - sztuczny się nie nadaje).
Gdy ciast przestygnie - polej miodem z orzeszkami.
Dla ilu osób: 8
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 20min.
Cana: całej potrawy: 14zł PLN jednej porcji: 1,50zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 3000 kcal jednej porcji: 450 kcal