Nadziany piernik

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 24 Listopada 2012r. o 18:14
Tagi: ciasta, wypieki
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsneinnewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
masło 175 g nabiał
cukier brązowy 200 g dodatki
owoce suszone 200 g owoce
pomarańcza 1 szt. owoce
skórka cytrynowa świeża 1 szt. owoce
brandy 100 ml alkohole i napoje
orzechy dowolne 85 g dodatki
orzechy dowolne 85 g dodatki
migdały 80 g dodatki
mąka tortowa 200 g dodatki
jajo kurze 3 szt. nabiał
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka dodatki
cynamon mielony 3/4 łyżeczka przyprawy i zioła
przyprawa do piernika 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Masło cukier, mieszankę owoców suszonych (figi, morele, brzoskwinie, wiśnie, jabłka itp.) - przesiekać owoce jeśli są większe - oraz sok z pomarańczy i otarta z niej skórkę a także skórkę cytrynową oraz brandy, podgrzać na patelni aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mieszankę rożnych orzechów oraz migdały uprażyć na suchej patelni.
Jajka roztrzepać dodać do przestudzonego masła z cukrem i owocami, dodać tez orzechy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawami przesiać do masy. Porządnie wymieszać.
Przełozyć ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 stopniach przez ok 1 godz 15min aż ciasto będzie złociście brązowe
Dla ilu osób: 10
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.
Cana: całej potrawy: 30zł PLN jednej porcji: 3zł PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2600 kcal jednej porcji: 260 kcal