Bakaliowiec

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agnethia, dnia 1 Grudnia 2012r. o 17:26
Tagi: desery, wypieki, ciasta, ciasteczka
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie desery kuchnia regionalna owoce potrawy mączne przekąski
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: Bieszczady
Rodzaj mięsa: danie bezmięsneinnewege

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka dowolna 2 szklanka dodatki
masło 3/4 kostka nabiał
cukier 1/3 szklanka dodatki
proszek do pieczenia 1 szczypta dodatki
galaretka jabłkowa 1 opakowanie dodatki
rodzynki 100 g dodatki
orzechy włoskie 50 g dodatki
śliwka węgierka 20 g owoce
jabłko 2 szt. owoce
żółtko 2 szt. nabiał
cynamon mielony 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła

Opis

Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtek zarabiamy szybko kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 20 min. W tym czasie obieramy 2 jabłka - szara reneta lub inne kwaśne - Wrzucamy do rondelka i lekko rozprażmy - tak żeby cały czas były widoczne cząstki jabłek. Dodajemy rodzynki wczesniej namoczone w rumie, orzechy włoskie i suszone śliwki. Całość zdejmujemy z ognia i dodajemy opakowanie galaretki, dobrze mieszamy żeby się rozpuściła w gorących jabłkach.
Ciasto rozwałkowujemy. przekładamy do natłuszczonej foremki i zapiekamy prze ok 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy jabłka. Ponownie wkładamy do piekarnika na jeszcze 15 min.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: tak
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 40min.
Cana: całej potrawy: 12 PLN jednej porcji: 2 PLN
Liczba kalorii: całej potrawy: 2000 kcal jednej porcji: 250 kcal