Pulpeciki drobiowe w szpinaku

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: agag, dnia 8 Grudnia 2012r. o 23:02
Tagi: pulpeciki w szpinaku
Rodzaj dania:mięsa
Rodzaj kuchni: międzynarodowa
Rodzaj mięsa: drób

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
drób - mięso mielone ok.600 g mięsa
sos sojowy 2-3 łyżka płyny i sosy
bazylia świeża garść liści garść przyprawy i zioła
bułka sucha 1 szt. dodatki
pieprz biały mielony do smaku szczypta przyprawy i zioła
ser parmezan 5 łyżka nabiał
czosnek 3-5 ząbek warzywa
śmietana 18% 500 ml nabiał
ser parmezan 7-8 łyżka nabiał
oliwa z oliwek 6-7 łyżka płyny i sosy
szpinak liście 1 pęczek warzywa
sól morska 2 szczypta przyprawy i zioła

Opis

Mięso mielone, sos sojowy jasny, pieprz biały, odciśnięta namoczona suszona bułka i parmezan tarty połączyć dłońmi. W ostatnim etapie mieszania dodać liście bazylii (jak są duże to można podrzeć na kawałki). Mocząc dłonie w oliwie formujemy malutkie kuleczki z mięsa (ok 3 cm średnicy). Jeśli liście bazylii zostają na wierzchu wciskamy je do środka i ponownie formujemy kuleczki (podczas podsmażania spaliłyby się niepotrzebnie). Podgrzewamy ok 2-3 łyżek oliwy na patelni i lekko obsmażamy nasze kuleczki, nie smażąc ich.
W trakcie, w dużym garnku, na resztę oliwy (4-5 łyżek) wrzucamy czosnek i liście umytego szpinaku (jeśli nie mamy świeżego szpinaku, to sugeruję pół paczki mrożonego szpinaku -liście Bonduelle, lub paczkę innej firmy (ale ilościowo jakieś między 350-500 g). Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ok 3-5 minutach zalewamy to śmietanką. Śmietanka się podgrzewa, a my mamy podsmażone kuleczki.
Wrzucamy kuleczki do śmietanowego sosu i dusimy aby nie były surowe (ja na minimalnym ogniu duszę je ok 30 minut, wówczas sos pięknie gęstnieje).
Można podawać z pieczywem... ;)
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: