Gołąbki babci

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: mimochodem55, dnia 28 Grudnia 2012r. o 16:55
Tagi: gołąbki, Polska, polskie jedzenie, kapusta, obiad
Rodzaj dania:dania główne kuchnia regionalna
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa: wieprzowinawołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
kapusta 1 szt. warzywa
wieprzowo-wołowe mięso mielone 0,5 kg mięsa
ryż biały 150 g dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
cebula 1 szt. warzywa
koncentrat pomidorowy 100 ml płyny i sosy
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka przyprawy i zioła
liść laurowy 3 szt. przyprawy i zioła
ziele angielskie 5 szt. przyprawy i zioła

Opis

Przygotowanie kapusty do gołąbków:
1. Średnią wielkości kapustę myjemy z wierzchu. Zdejmujemy 2 wierzchnie liście i odkładamy. Z kapusty wykrajamy ostrym długim nożem trzon. Wkładamy ją do głębokiego garnka, zalewamy wodą, solimy 1 łyżkę.
2. Zagotowujemy wodę i następnie zmniejszamy ogień.
3. Po około 5 minutach próbujemy zdejmować wierzchnie liście kapusty (powinny być miękkie i łatwo schodzić z główki), następnie podgotowujemy znów trochę i ponownie zdejmujemy kolejne liście i tak aż do wyczerpania.

Przygotowanie mięsa do gołąbków:
1. W garnuszku z osoloną wodą (pół łyżeczki), gotujemy ryż na sypko (możemy ugotować 2 torebki ryżowe lub 150 g ryżu sypkiego).
2. Do dużej miski wkładamy mięso mielone wieprzowo-wołowe, wbijamy 1 duże jajko, na tarce do buraków ścieramy cebulę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ostudzony ryż, przyprawiamy pieprzem mielonym i solą, dokładnie mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się wymieszały.
3. Z przygotowanego farszu formujemy około 20-25 kotlecików.

Przygotowanie gołąbków:
1. Na każdy liść wkładamy kotlecik, następnie zawijamy do środka boki liścia kapusty i zawijamy wzdłuż cały gołąbek.
2. Na dnie dużego garnka wykładamy wierzchnie liście kapusty (zdjęte na samym początku), następnie układamy gołąbki, jeden obok drugiego i kolejne warstwy, między gołąbki wkładamy liść laurowy i ziele angielskie.
3. Zalewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, tak aby przykryła lekko gołąbki i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 1 godziny na bardzo wolnym ogniu.
Gołąbki babci
Dla ilu osób: 20
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: trudne do przygotowania
Czas przygotowywania: 2godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: