Pizza domowa z kukurydzą, boczkiem, pieczarkami i cebulą
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
mimochodem55,
dnia 29 Grudnia 2012r. o 10:12
Tagi:
pizza, domowa, kukurydza, boczek, cebula, pieczarki, ser żółty
Rodzaj dania:
dania główne fast-food przekąski zapiekanki
Rodzaj kuchni:
polskaRegion pochodzenia:
cała Polska
Rodzaj mięsa:
wieprzowina
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
mąka pszenna |
3 |
szklanka |
dodatki |
jajo kurze |
1 |
szt. |
nabiał |
mleko |
1 |
szklanka |
nabiał |
drożdże świeże |
0,5 |
opakowanie |
dodatki |
cukier |
1 |
łyżeczka |
dodatki |
sól |
1 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
olej lub oliwa dowolna |
2 |
łyżka |
płyny i sosy |
ketchup pikantny |
10 |
łyżka |
płyny i sosy |
kukurydza konserwowa |
1 |
puszka |
warzywa |
ser żółty dowolny |
300 |
g |
nabiał |
wieprzowina - boczek wędzony |
200 |
g |
mięsa |
cebula |
3 |
szt. |
warzywa |
Opis
1. Do ciepłego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać.
2. Do miski wsypać wszystkie składniki na ciasto (mąka, jajko sól, olej), dodać drożdże wymieszane z mlekiem, wyrobić ciasto.
3. Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 0.5-1 godzinę.
4. Kukurydzę odsączyć, ser żółty zetrzeć na grubo na tarce.
5. Boczek, obraną cebulę i obrane pieczarki pokroić według upodobań (np. w kostkę) i oddzielnie usmażyć.
6. Wyrośnięte ciasto rozprowadzone na blaszce posmarować połową ketchupu, przełożyć wszystkie składniki, posypać serem i polać pozostałą częścią ketchupu.
7. Piec w 180st ok 30 minut.
Dla ilu osób: |
8 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
1godz. 30min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|