Lukrowane kakaowe ciastka

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: annakoszalkowska, dnia 5 Stycznia 2013r. o 10:21
Tagi: ciastka, kakaowe, lukrowane, kakao, lukier
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka dania jarskie potrawy mączne
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 3 szklanka dodatki
cukier 1,5 szklanka dodatki
jajo kurze 2 szt. nabiał
margaryna 1 kostka nabiał
mleko 5 łyżka nabiał
kakao 2 łyżka dodatki
proszek do pieczenia 2 łyżeczka dodatki
cukier puder 15 łyżka dodatki
woda 1 łyżka płyny i sosy
sok z cytryny 1 łyżka owoce
posypka cukrowa kolorowa 1 opakowanie dodatki

Opis

1. Zagnieść ciasto: do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier - wymieszać. W szklance w 5 łyżkach mleka wymieszać 2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao, wlać do mąki. Następnie posiekać margarynę, dodać jajka.
2. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
3. Stolnicę oprószyć mąką. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość około 2mm. Wykrawać ciastka za pomocą foremki.
4. Piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. C - każdą partię około 8-10 minut.
5. Po ostudzeniu ciastek przygotować lukier mieszając cukier puder z łyżką gorącej wody i łyżką soku z cytryny.
6. Dekorować ciastka lukrem i posypką kolorową. Odczekać, aż lukier zastygnie.
Dla ilu osób: 80
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 3godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: