Zupa cebulowa z grzankami z serem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ilka86, dnia 25 Stycznia 2013r. o 13:37
Tagi: cebula, zupa
Rodzaj dania:warzywa zupy
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: cała Polska
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
cebula 3 szt. warzywa
olej lub oliwa dowolna 2 łyżka płyny i sosy
ziele angielskie 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
liść laurowy 1 szt. przyprawy i zioła
bulion 1,5 l płyny i sosy
zioła prowansalskie 1 łyżeczka przyprawy i zioła
chleb pszenny 6 kromka dodatki
ser żółty dowolny 120 g nabiał
masło 2 łyżka nabiał

Opis

Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podsmażoną cebulę przekładam do garnka i zalewam ją gorącym rosołem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, zioła i gotuję całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż cebulka zmięknie. W tym czasie przygotowuję grzanki. Kromki chleba smaruję cienko masłem i posypuję startym na dużych oczkach tarki serem żółtym. Gotową zupę rozlewam do miseczek lub kokilek, nad każdą zupą kładę kromkę z serem i wstawiam na chwilę do mikrofalówki albo do piekarnika tak aby ser na grzance się roztopił. Podaję zaraz po przygotowaniu.
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: