Jabłka faszerowane pęczakiem
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
ilka86,
dnia 25 Stycznia 2013r. o 14:12
Tagi:
jabłka, kasza
Rodzaj dania:
kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni:
fusion
Rodzaj mięsa:
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
jabłko |
3 |
szt. |
owoce |
kasza pęczak |
1 |
szklanka |
dodatki |
jabłko |
1/2 |
szt. |
owoce |
ogórek świeży |
1/4 |
szt. |
warzywa |
miód |
1 |
łyżeczka |
dodatki |
sól |
1 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
1 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
kolendra mielona |
1/2 |
łyżeczka |
przyprawy i zioła |
bulion |
1/2 |
szklanka |
płyny i sosy |
sok z cytryny |
1 |
łyżeczka |
owoce |
czosnek |
1/2 |
ząbek |
warzywa |
Opis
Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku solą, kolendrą, pieprzem i bazylią. Wydrążone jabłka napełniam przygotowanym farszem. Od razu podaję.
Dla ilu osób: |
3 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
średnio skomplikowane |
Czas przygotowywania: |
0godz. 0min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|