Jabłka faszerowane pęczakiem

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: ilka86, dnia 25 Stycznia 2013r. o 14:12
Tagi: jabłka, kasza
Rodzaj dania:kasza, ryż przekąski
Rodzaj kuchni: fusion
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
jabłko 3 szt. owoce
kasza pęczak 1 szklanka dodatki
jabłko 1/2 szt. owoce
ogórek świeży 1/4 szt. warzywa
miód 1 łyżeczka dodatki
sól 1 szczypta przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 1 szczypta przyprawy i zioła
kolendra mielona 1/2 łyżeczka przyprawy i zioła
bulion 1/2 szklanka płyny i sosy
sok z cytryny 1 łyżeczka owoce
czosnek 1/2 ząbek warzywa

Opis

Jabłka myję, dokładnie osuszam a wierzchy ścinam. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne. Kaszę pęczak gotuję w lekko posolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Ogórka i połowę jabłka obieram i kroję w niewielką kostkę. Do ugotowanej kaszy pęczak wlewam gorący bulion, dodaję do smaku miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu. Całość gotuję w garnuszku przez kilka minut. Na koniec dodaję pokrojonego w kosteczkę zielonego ogórka z jabłkiem, mieszam dokładnie i zdejmuję z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze do smaku solą, kolendrą, pieprzem i bazylią. Wydrążone jabłka napełniam przygotowanym farszem. Od razu podaję.
Dla ilu osób: 3
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: