Meksykańskie krokiety

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: milagro1975, dnia 1 Lutego 2013r. o 21:11
Tagi: Krokiet, meksykański, Meksyk, farsz, obiad, naleśnik
Rodzaj dania:dania główne naleśniki
Rodzaj kuchni: meksykańska
Rodzaj mięsa: wieprzowinawołowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
bułka tarta 1 szklanka dodatki
wieprzowo-wołowe mięso mielone 250 g mięsa
koncentrat pomidorowy 0,5 l płyny i sosy
cebula 1 szt. warzywa
czosnek 4 ząbek warzywa
papryka pepperoni marynowana 100 g warzywa
papryka zielona 1 szt. warzywa
kukurydza konserwowa 1 puszka warzywa
fasola czerwona konserwowa 1 puszka warzywa
papryka słodka 2 łyżka przyprawy i zioła
oregano suszone 1 łyżka przyprawy i zioła
przyprawa do gyros 2 łyżka przyprawy i zioła
sól do smaku szczypta przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 0,5 szklanka płyny i sosy
mleko 1 szklanka nabiał
woda 1 szklanka płyny i sosy
jajo kurze 2 szt. nabiał
mąka pszenna 1,5 szklanka dodatki

Opis

Farsz do krokietów:
1. Czosnek obrać, zmiażdżyć i posiekać drobno.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
3. W głębokiej patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę i czosnek, delikatnie przesmażyć, dodać paprykę mieloną słodką i ostrą, dokładnie wymieszać.
4. Paprykę zieloną umyć, wydrążyć z pestek i białych plewek, pokroić w paseczki i dorzucić do patelni. Smażyć na wolnym ogniu około 5 minut mieszając.
5. Dodać mięso mielone, przyprawę do gyros, dokładnie wymieszać i smażyć około 5 minut znów mieszając od czasu do czasu.
6. Papryki pepperoni odsączyć, rozkroić i pozbawić nasion, pokroić drobno i wrzucić na patelnię, zalać koncentratem pomidorowym i zagotować.
7. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę konserwową,. wrzucić do patelni, dodać oregano.
8. Dusić wszystko bez przykrycia około 10 minut od czasu do czasu mieszając, na koniec doprawić solą. Odstawić na bok.

Ciasto na krokiety:
1. Do miski wlać wodę, mleko i 1 łyżkę oleju.
2. Dodawać mąkę porcjami dokładnie mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodać jajo i rozbić je z przygotowanym ciastem.
3. Na patelni teflonowej smażyć placki takie jak naleśniki.
4. Po usmażeniu, na każdy płat na jednej z krawędzi po środku wyłożyć dużą łyżkę farszu, zwinąć w rulon, a następnie złożyć prawy i lewy bok do środka, tak aby na siebie nachodziły.
5. Przygotować talerz z bułką tartą i talerz z rozmąconym 1 jajem. Każdy krokiet umoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.
Dla ilu osób: 15
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 1godz. 30min.
Cana:
Liczba kalorii: