Kurczak w pomidorach
Przepis zaproponowany przez Gdziebylca:
golias,
dnia 7 Lutego 2013r. o 14:43
Tagi:
pyszne danie na obiad
Rodzaj dania:
mięsa
Rodzaj kuchni:
europejska
Rodzaj mięsa:
drób
Składniki przepisu
Nazwa |
Ilość |
Miara |
Kategoria produktu |
pomidor |
4 |
szt. |
warzywa |
olej lub oliwa dowolna |
0,5 |
szklanka |
płyny i sosy |
czosnek |
2 |
ząbek |
warzywa |
tymianek suszony |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
sól |
1 |
łyżka |
przyprawy i zioła |
pieprz czarny mielony |
3 |
szczypta |
przyprawy i zioła |
wino białe wytrawne |
1 |
szklanka |
alkohole i napoje |
kurczak - filet |
5 |
szt. |
mięsa |
Opis
Umyte, osuszone porcje kurczaka (w przepisie występują piersi, ale mogą być również udka, nóżki) nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw. dużym tłuszczu ,rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą,pieprzem,roztartym w dłoniach tymiankiem,podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.Gdy wino w połowie wyparuje,dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Można Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą,skropioną sokiem z cytryny.
!!!! Smacznego !!!!
Dla ilu osób: |
5 |
Danie dietetyczne: |
nie |
Poziom skomplikowania: |
łatwe do przygotowania |
Czas przygotowywania: |
0godz. 80min. |
Cana: |
|
|
Liczba kalorii: |
|
|