Tarta z jeżynami

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: Marzena, dnia 26 Sierpnia 2013r. o 16:17
Tagi: tarta, jeżyny, kruche ciasto
Rodzaj dania:ciasta. ciasteczka
Rodzaj kuchni: polska
Region pochodzenia: 0
Rodzaj mięsa:

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
mąka pszenna 225 g dodatki
masło 100 g nabiał
cukier puder 50 g dodatki
jajo kurze 1 szt. nabiał
cukier waniliowy 2 łyżeczka dodatki
jeżyny 600 g owoce
cukier 3 łyżka dodatki

Opis

Ze składników (mąka, cukier puder, masło, jajko, cukier waniliowy) wyrobić ciasto, siekając suche składniki z zimnym masłem, następnie wyrabiając. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy na placek lekko większy niż średnica formy (o grubości ok. 3 - 4 mm), przenieść do formy zakrywając jej dno i boki. Ponakłuwać widelcem i schłodzić.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać ryż lub fasolę. W taki sposób podpiec ciasto w temperaturze 190ºC przez 10 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dodatkowe 5 - 7 minut.

Nadzienie:
* ok. 600 g jeżyn
* 3 - 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w naczyniu. Wyłożyć na schłodzony spód.

Z reszty schłodzonego ciasta (1/3) powycinać foremką dowolne kształty (u mnie to listki) lub rozwałkować i pokroić ciasto w paski, które następnie ułożyć na cieście w kratkę.

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec dodatkowe 20 minut, aż ciasto będzie wypieczone na złoto.

Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)
Dla ilu osób: 6
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: łatwe do przygotowania
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: