Lasagne

Przepis zaproponowany przez Gdziebylca: bialagwiazda1906, dnia 22 Września 2013r. o 00:22
Tagi: Lasagne
Rodzaj dania:dania główne
Rodzaj kuchni: włoska
Rodzaj mięsa: wieprzowina

Składniki przepisu

Nazwa Ilość Miara Kategoria produktu
wieprzowina - mięso mielone 400 g mięsa
pieczarka 300 g warzywa
cebula 4 szt. warzywa
czosnek 5 ząbek warzywa
koncentrat pomidorowy 270 ml płyny i sosy
ser żółty dowolny 400 g nabiał
sól 0,5 łyżeczka przyprawy i zioła
pieprz czarny mielony 0,25 łyżeczka przyprawy i zioła
bazylia świeża 1 pęczek przyprawy i zioła
olej lub oliwa dowolna 4 łyżka płyny i sosy
makaron lasagne 250 g dodatki
przyprawa do dań włoskich 10 g przyprawy i zioła

Opis

Farsz :
Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie.
Dodajemy mięso mielone, podsmażamy mieszając.
Dodajemy pokrojoną bazylię przyprawę włoską, sól i pieprz - do smaku.
Na końcu dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy - mieszamy.
Z 2 minuty smażymy.

Makaron :
Specjalne płaty makaronu do lasagne wrzucamy na 4 minuty do garnka z gotującą się wodą.

W naczyniu żaroodpornym układamy kilka warstw makaronu, mięsa i startego sera żółtego na przemian.
Ważne żeby ostatnią - górną warstwę wypełnił ser.

Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu aż ser na samej górze się przypiecze.

Najlepiej smakuje z czerwonym winem.
Dla ilu osób: 4
Danie dietetyczne: nie
Poziom skomplikowania: średnio skomplikowane
Czas przygotowywania: 0godz. 0min.
Cana:
Liczba kalorii: